≫ 

Da li ćemo imati pravu zimu bar u februaru? Nalazimo se u delu godine koji je obično najhladniji

Klima našeg podnevlja takva je da su zime umereno hladne

  • 1
Srbija Sneg Foto: Rina.rs

Dosadašnji deo zime nije pokazao svoje pravo lice, iako se nalazimo na sredini najhladnijeg godišnjeg doba. To, međutim, ne znači da zimu po kalendaru nećemo imati, a podsećamo da smo zakoračili u februar i da se nalazimo u delu godine, koji je u proseku i najhladniji.

Sam početak zime doneo je vreme nalik prolećnom. Mnogi su u novogodišnjoj noći očekivali sneg i pravo zimsko vreme, ali temperaturne vrednosti tokom ''najluđe'' noći u pojedinim gradovima bile su i oko 15°C, što su uobičajane noćne temperature tokom maja meseca, a u mnogim delovima Srbije i tokom juna.

Prvi dan Nove godine doneo je pravo prolećno vreme. Maksimalna temperatura dostigla je neverovatnih 20°C, a mnogi su pomislili da je april. U skadu sa vremenom, bašte brojnih kafića bile su prepune gostiju i turista, a mališani su sanke i bele snežne staze zamenili loptom i zelenim travnjakom u već prepunim parkovima. I nastavak novogodišnjih i božićnih praznika doneo je prolećno vreme. Zbunjeni turisti na brojnim planinama zapitalili se da li su promašili godišnje doba, s obzirom na to da su ski centri već mesec dana bili bez snežnog pokrivača.

Situacija se poboljšala sredinom januara. Planinski predeli dobili su prve obilnije snežne padavine, a iako je temperatura i nižim predelima opala, prave zime nije bilo na vidiku.

Klima našeg podnevlja takva je da su zime umereno hladne. Iako je prva asocijacija na zimu sneg, on i nije veoma česta pojava u nižim predelima i više preovladavaju padavine u obliku kiše. Ovo nije slučaj na planinama, a na kojima je sneg dominantna pojava. U nižim predelima Srbije i u gradovima tokom zime prosečno je 30 do 40 dana sa snežnim pokrivačem, dok je taj broj na planinama i do tri puta veći.

Često je veoma vetrovito, a od vetrova preovladavaju košava i severac. S obzirom na to da je zimi vazduh veoma zagađen, vetar u oba slučaja je i više nego dobrodošao.

Kada je reč o temperaturama, one se u proseku tokom dana kreću od 1 do 5°C, dok je u jutarnjim časovima mraz redovna pojava.

Da vreme zna često da oscilira oko svog prosečnog stanja, pokazali su nam prošlogodišnji decembar i ovogodišnji januar, a još drastičniji slučajevi javlili su se prethodnih godina.

Poslednjih 20 godina zime su postale veoma blage, a snega je sve manje i manje. Ipak, to nije bio slučaj 2012. godine.

Nakon veoma blagog dotadašnjeg dela zime, februar 2012. godine ostaće upamćen po polarnom udaru. Sam kraj januara i početak februara 2012. godine doneli su prodor ledene vazdušne mase sa severoistoka, preciznije iz Sibira, dok je ciklon sa Mediterana doneo velike količine vlažnog vazduha. Kombinacija velike vlage i niske temperature dovele su do najobilnijeg snega poslednjih godina. Cela Srbija bila je zavejana snegom, a u gradovima visina pokrivača prelazila je i preko pola metra.

Obilni sneg zavejao je puteve i pruge, mnogi su ostali zarobljeni u vozilima. Potom je usledio drastičan pad temperatura. U narednih 20 dana temperature su bile u dalekom minusu, a minimalne jutarnje vrednosti u gradovima su spuštale i na -30°C, na Pešteru i niže od -35°C. U zemlji je proglašeno vanredno stanje, a škole, vrtići i fakulteti bili su zatvoreni.

Slična situacija dogodila se i u istom periodu, ali 2014. godine. Tada nisu pale velike količine snega, već je najveći problem napravila orkanska košava. U Vojvodini je palo svega 5 do 10 centimetara snega, ali je jugoistočni vetar imao uraganske udare preko 150 km/h. Ova kombinacija dovela je do velikih smetova, a mnogi putevi širom Banata i Bačke bili su potpuno zavejani. Najkritičnija situacija bila je na auto-putu Subotica-Novi Sad kada je više stotina vozila ostalo zavejano, a putnicima u pomoć pritekle su i spasilačke službe. Mećava je zavejala i voz pun putnika na istoj relaciji.

Dok su temperature na Božić 2017. godine bile i ispod -15°C, sledeći Božić protekao je u znaku prolećnih vrednosti do 20°C, a najtopliji Božić dogodio se 2001. godine, temperatura je u Beogradu dostigla 21°C.

Narednih dana vreme će konačno biti u skladu sa kalendarom. Kiša, sneg, olujni vetar, ali i ledeni dani tokom kojih maksimalna temperatura ne prelazi 0°C biće i više nego česte pojave.

Zima je i navedene pojave potpuno su uobičajane u ovom delu godine i na našem području. Potrebno je redovno pratiti potencijalno opasne pojave i prolagoditi se vremenskim (ne)uslovima.

Video: Prestonica se konačno probudila pod snegom: Snimci pahulja koje su zabele Beograd

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA