≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Reakcije na zabranu pušenja od sjaja do očaja: "Sve manje i porodica i dece, ali bitno je dima da se rešite"

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Šta će biti sa alkoholom i šećerom? Em nemaju mozak, em izazivaju rak", još jedan je na spisku upadljivih komentara. Među čitaocima ima i oduševljenih najavom, koji se čak izjašnjavaju kao pušači

  • 82

Najavljena zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim radnim prostorijama, koja bi ovoga puta uključila i ugostiteljske objekte, ponovo je podelila javnost. Kako su sagovornici Telegrafa ocenili, u tekstu objavljenom juče u večernjim satima, otpor je ljudski i očekivan. U 170 komentara za nekih 14 sati koliko je proteklo do pisanja novog teksta, naređale su se brojne oprečne reakcije - od oduševljenja pojedinaca koji podržavaju inicijativnu, preko pušača koji uočavaju upiranje prsta ka sebi, do skeptika koji se pitaju da li je zabrana po ugledu na zapad primenljiva na Srbiju. Najpesimističniji pitaju da li je realno očekivati porast broja porodica koje će ručavati u bezdimnim ugostiteljskim objektima, aludirajući na demografske podatke i platežnu moć.

Zabrana koja još nije uvedena, a za čije je uvođenje ministarka zdravlja nedavno zatražila podršku javnosti, kako bi se ekonomski interesi brže nadglasali javnozdravstvenim razlozima, već je bila tema. Desetak godina ranije, o koncu 2010, ovom zabranom su obuhvaćene škole, bolnice, kancelarije, javni prevoz... dok su se ugostitelji izborili za kompromisno rešenje. To je značilo podelu prostora na pušački i nepušački deo, ali bez suštinskog odvajanja prostora.

"Dim nema mozak i ne zna gde sme da lebdi", napisala je jedna korisnica Fejsbuka, obradovana ovom najavom.

Kao osoba alergična na duvanski dim odlučila je da podeli svoje iskustvo i na taj način da podršku uvođenju zabrane.

Ugostitelji su u prvom redu zabrinutih za efekte te odluke. O pretnji po poslovanje barova i restorana, sagovornici Telegrafa komentarisali su na osnovu iskustava iz inostranstva. Navodeći Irsku, Njujork, Finsku, istakli su da nije bilo otpuštanja radnika, a da je beležen i povećan profit, za šta primer porodice sa decom koja u novim okolnostima odlučuje da nedeljni ručak sebi priušti van kuće navode kao ključni argument.

"Ne zanosite se ovim, neće sve više porodica sa decom ići na klopu, sve je manje i porodica i dece... Samo još dima i tog smrada da se rešimo, ostalo ćemo lako, samo da nam miriše", stoji u jednom komentaru, sa ironičnom opaskom da se veći problemi "guraju pod tepih".

Borci protiv pušenja ipak ističu da je krajnje vreme da se ovakva zabrana uvede, te da smo među poslednjim zemljama u Evropi koji na nju čekaju. Dodaju podatke o zastarelosti Zakona o duvanu koji ne prepoznaje druge duvanske proizvode poput snusa ili elektronskih cigareta. Ipak, navode da broj pušača "pravih cigareta" blago opada.

Prema podacima Farmaceutske komore Srbije, povodom Nacionalnog dana bez duvanskog dima izneli su podatke o koristima od prestanka pušenja.

Za početak, nakon 20 minuta dolazi do smanjenja krvnog pritiska, već nakon 24 sata počinje smanjivanje rizika od srčanog udara. Nakon godinu dana rizik od kardiovaskularnih događaja se smanjuje za 50 odsto, a za pet godina, rizik od infarkta miokarda je isti kao kod nepušača. Deset godina nakon prestanka pušenja, rizici umiranja od kancera pluća, bubrega, pankreasa, grla i usta su značajno manji, naveli su tada.

Video: Beograđani podeljeni oko mogućeg uvođenja obaveznog bakšiša na fiskalnom računu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bgd 011

    9. februar 2023 | 21:54

    Ako odeš u zatvoren prostor na ručak, ili večeru, i tih sat vremena ne možeš a da ne zapališ cigaru, onda stvarno... Udjem u kafić, nepušač sam, izadjem zadimljen, ceo smrdim na cigare, sve mora na pranje istog trenutka. I oni koji ne puše su pasivni pušači u društvu pušača.

  • Dusan

    9. februar 2023 | 22:25

    Zabraniti pusenje

  • Milan

    9. februar 2023 | 23:57

    Zabraniti pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima. Nepušač ima veliku zdravstvenu štetu od pušača jer udiše dim ( pasivno pušenje ).

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA