Vreme čitanja: oko 2 min.

Zabranjen ulaz u Astronomsku stanicu Vidojevica digao paniku na Tviteru: Samo jedan klik rešava sve nedoumice

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnogi su smišljali kreativna objašnjenja

  • 4
Astronomska stanica Vidojevica Foto: Tanjug/Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija

Pre dva dana društvenu mrežu Tviter ponovo su uzburkali komentari korisnika, a ovoga puta u centru pažnje našla se Astronomska stanica Vidojevica kod Prokuplja ispred koje stoji natpis "Nezaposlenim licima zabranjen ulaz".

Ova poruka navela je građane Srbije da se zapitaju zbog čega im je zabranjen pristup stanici, te se na društvenoj mreži razvila cela polemika, a mnogi su došli do kreativnih objašnjenja. Naime, kako su pisali obaveštenje ih je zbunilo, a pojedini su navodili da ne vole da vide ovakve natpise jer za njih predstavljaju ograničenje slobode kretanja.

- Ne znam šta je problem ali smrdi do ovde - napisao je jedan Tviteraš, dok su drugi čak komentarisali i stihove poznate pesme: "Idemo na Mars".

Ipak, većina korisnika interneta smatra da postoji logično objašnjenje, pa su iskoristili priliku da ostalima objacne čemu stanica zapravo služi.

- Bez panike, to je samo za gledanje zvezda i zvezdica. Ja sam često u tom kraju sa planinarima, sve je okej i normalno, mada nam nije jasno čemu zabrane i komplikovana procedura da se poseti opservatorija. Bilo bi super od toga napraviti turističku atrakciju - napisao je jedan Tviteraš, dok je drugi prokomentarisao da obaveštenje stvara zabunu iz pravopisnih razloga.

- Odnosi se na osobe koje ne rade u toj ustanovi. Oni mogu da dolaze i ulaze smao najavljeni i po dogovoru. Napisano je tako da se ne može jednoznačno shvatiti na koga se odnosi. "Samo za zaposlene u xxx" bi bilo prihvatljivije - stoji u komentaru.

Ipak, samo jednim pogledom na zvanični sajt Astronomske stanice Vidojevica primetno je da su zaposleni zapravo obavestili građane koji je razlog zabrani poseta. Kako su naveli već u prvoj rečenici, ograničenje postoji zbog osetljivosti optičkih i elektronskih instrumenata.

- Kretanje i fotografisanje oko objekata opservatorije je dozvoljeno tokom dana, najkasnije do 15 časova u periodu novembar-mart i do 17h u periodu april-oktobar. U slučaju izvođenja bilo kakvih radova na i u okolini objekata u toku ovog vremena, za prilazak objektima i fotografisanje potrebno je konsultovati se sa osobljem stanice - stoji na sajtu.

Zaposleni apeluju na građane da se ne kreću u okolini stanice van naznačenog vremena kako ne bi ugrozili rad stanice.

- Astronomska stanica Vidojevica ne može garantovati pružanje pomoći u slučaju bilo kakvih nepredviđenih i iznenadnih okolnosti kao što su povrede, susreti sa divljim životinjama, vremenske neprilike i slično - upozorili su.

Video: Naša ideja je da ovaj kompleks pretvorimo u muzej astronomije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Мали Радојица

    14. februar 2023 | 08:44

    Ауууу,грдна ствар око чега се диже полемика,пола становника незна и где је то, па горе нема живе душе ако један или два грађанина дођу у месец дана.Битно је само да се диже галама и хајка ни око чега свашта са вама.

  • Andrej

    14. februar 2023 | 01:52

    A vaše li su nešto zabranili pa se bunite? Zaista ne razumem šta tu nekog iritira ili je toliko radoznao zašto je neko sigurno ovlašćen i sa razlogom istakao to upozorenje. Nemate pametnija posla nego da polemišete i pokušavate da nasrćete na nešto što nije vaše i o čemu neko drugi vodi računa.

  • Rade

    14. februar 2023 | 07:36

    Pa ako su Gazde sa Zapada naredile da se zatvori ove naše sluge su odma' i zatvorile.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA