Vreme čitanja: oko 3 min.

Istina o devojčici sa kašnjenjem u razvoju: Majka Petra za Telegraf.rs objasnila navode o MMR vakcini

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jelena uskoro puni šest godina, najmlađe je dete u prodici, a majka se šali da im svima komanduje

  • 14
Jelena Sokolović Foto: Privatna arhiva

Jelena Sokolović u aprilu puni šest godina. Reč je o detetu sa kašnjenjem u razvoju. Nedavno je bila na tretmanu matičnim ćelijama u Turskoj, a sprema se da ode ponovo. Za odlazak na dalje lečenje potrebna joj je finansijska pomoć.

Kako njena majka Petra u razgovoru za Telegraf.rs objašnjava, problemi su počeli sa navršenih godinu dana. Sticajem okolnosti, to se poklopilo sa periodom nakon što je dete primilo vakcinu protiv morbila. Majka ističe da se ipak "nije desilo u periodu od pet ili deset dana", da bi neko mogao da tvrdi da je imunizacija uzrok problemu.

"U narednih nekoliko meseci počeli smo da primećujemo odstupanja od očekivanog razvoja. Mi ne možemo da tvrdimo da su ona izazvana MMR vakcinom", kaže reagujući na navode koji su se pojavili u javnosti.

A problem kome ne znaju uzrok, najpre je, tvrdi majka, pogrešno dijagnostikovan i lečen.

"Kad smo završili na Institutu za majku i dete sumnjali su na neki vid epilepisje koji nije potvrđen i njoj je u tom periodu dat lek za koji se kasnije ispostavilo da nije adekvatan i da je verovatno krivac za pogoršanje stanja. Kada je posle deset meseci prelaskom kod drugog lekara i na Klinički centar lek izbačen, onda je ona krenula da napreduje, ali je tih deset meseci ostala začaurena i nije napredovala u skladu sa svojom generacijom", kaže majka navodeći tri dijagnoze na latinskom: Hypotonia musculorum neonati congenita, disordo orationis articularis specificus i disordines evolutionis specifici mixti, koje zajedno znače ono što je na početku navedeno, kašnjenje u razvoju.

O spomenu MMR vakcine, koja je greškom bila navedena kao uzrok bolesti deteta, kaže da je među nekima od lekara bilo sumnje, ali da oni koji su pisali izveštaje tako nešto nisu stavili u medicinsku dokumentaciju devojčice.

"Na papiru stoji mišljenje da se dalja imunizacija odloži do potpunog psihomotoričkog razvoja. Niko od neurologa i pedijatara nije tvrdio da je u Jeleninom slučaju MMR vakcina okidač, tako da ne možemo ni mi. Vakcina jeste bila spomenuta u vremenskom kontekstu, pa je to kasnije pogrešno tumačeno. Ne bih volela da se širi, meni su i ostalih četvoro dece uredno vakcinisani, hvala bogu, ništa se nije desilo. Bitno mi je samo da je izvučemo maksimalno i da napreduje", navodi majka.

Jelena Sokolović Porodica Sokolović / Foto: Privatna arhiva

O Jeleninom trenutnom stanju, majka govori sa radošću.

"Ona trenutno pije vitaminsku terapiju. Bili smo u Turskoj na tretmanu matičnim ćelijama. To je bilo jednom, a sada se prikuplja novac za drugi odlazak. Lekari su zadovoljni njenim sveobuhvatnim stanjem. Oduševili su se što iako ne priča, ona zna celu azbuku, ne samo da prepozna, nego i da izgovori glasove. Zna boje, slova, geometrijske oblike, životinje, predmete... Počela je da izgovara rečenice posle tretmana, kratke su, ali su od posle tretmana. Voli da sedi na šanku i da komanduje svim ukućanima", priča kroz osmeh navodeći šta najčešće znači kad joj dete kaže "mama, tu".

Dodaje da je počela i da čita.

"Kratke reči: mama, tata, baka, deka... Relativno je samostalno dete; sama se hrani, traži da ide u toalet, zna šta hoće, šta neće. Reaguje na zahteve".

Dodaje i da je iako mala veliki borac.

"Sad su joj u Turskoj ponovili magnet. Oni su smatrali da treba njihova dijagnstika, hvala bogu sve je dobro. Ja kažem: sve je dobro, a opet ima nešto što je koči. Šta je koči, ne znamo. A borac je, borac... Ono što joj se ne sviđa, plače, ali zna da mora, i ide, ipak radi", kaže nam Petra.

Za nastavak lečenja devojčice moguće je uplatiti pomoć na sledeće načine:

Slanjem SMS-a: broj 80 na 3800 (po ceni od 200 dinara)

Uplatom na dinarski račun

160-6000001529786-52

Uplatom na devizni račun

160-6000001531959-32

IBAN:RS35160600000153195932

SWIFT:DBDBRSBG

PayPal:paypal.me/pokrenizivotsrb

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    15. februar 2023 | 22:45

    Prva dijagnoza znaci da je dete imalo hipotonus misica odmah na rodjenju, tj označava oslabljene mišiće kod novorođenčeta, tako da mmr vakcina koja se daje sa navršenih godinu dana veze nema sa ovim stanjem devojčice. Pomozimo ko može!

  • Goran

    16. februar 2023 | 09:47

    Posle primljene vakcine je to počelo da se dešava. Nemamo šta dalje da pričamo

  • Petar

    16. februar 2023 | 19:42

    Nas je doktor posavetovao da sacekamo malo sa MMR dok sin ne bude malo stariji. Dobio je dozu godinu i po dana kasnije od termina. Razlog, imao je decaka koji je zacutao nakon primljene MMR vakcine i promenio ponasanje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA