≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Dođe vam da rukama kopate do osobe pod ruševinama": Heroji vatrogasci za Telegraf o strahotama u Turskoj

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nijedna slika, nijedan snimak, ne može da dočara situaciju koja se odvijala tamo, pričaju srpski spasioci

  • 4

Ponos i dika nacije, oni koji se broje u svetske heroje, srpski vatrogasci spasioci konačno su stigli kući iz Turske, gde su smrti, ali i životu, gledali u oči.

Ispred Palate Srbija priređen im je svečan doček uz vodene topove, a najdirljiviji je bio susret spasilaca sa porodicama. Zagrljaji, radost i suze radosnice.

Srpski heroji uspeli su da spasu tri osobe koje su pronašli ispod ruševina posle stravičnog zemljotresa koji je pogodio Tursku, a neki od njih ispričali su za Telegraf.rs kako je izgledala "nemoguća misija" u koju su se upustili.

Naši sagovornici bila su rođena braća, Pavle i Dragan Momirov, koji su put Turske krenuli zajedno.

- Nijedna slika, nijedan snimak ne može da dočara situaciju koja se odvijala tamo. Katastrofa - kaže Dragan i dodaje: Preplave te i negativne i pozitivne emocije. Negativne što se to desilo narodu Turske, a pozitivne jer smo mogli da im pomognemo.

Straha nije bilo

Braća ističu da straha na terenu nije bilo.

- Dođe vam da rukama kopate do osobe koja se nalazi ispod ruševina. Dobijete snagu. Kolege koje su došle dva dana kasnije su 30 sati vozili bez zaustavljanja da bi došli do nas. Kada se osooba locira, nema razmišljanja - završava Pavle.

U punom hodniku mermerne dvorane Palate Srbiji bili su Atila i Boris Varadi, otac i sin.

Na samom početku, pitali smo ih kako su.

- Posle svega što smo prošli, prezadovoljni što smo živi, što niko nije stradao, što se niko nije povredio. Isrcpljeni ali srećni - navode njih dvojica.

Zanimalo nas je koliko se slike iz medija razlikuju od realne situacije koju su zatekli na terenu.

- Srušene zgrade, puno je mrtvih. Dođete u reon u kojem radite, pritrči vam ogroman broj ljudi, nadajući se, gledajući... U vama vide jedini spas da spasete njihovu rodbinu. Gde god da smo stali, ispod zgrade ima 200, 3000 ljudi zakopano, braće, sestre... to je gomila betona, ne znate odakle da počnete - prepričavaju otac i sin Varadi za Telegraf.rs.

Podsetimo, srpski vatrogasci otišli su 7. februara da pomognu narodu Turske koji je stradao u razornom zemljotresu. Tom prilikom poginulo je oko 43.000 ljudi, a naši heroji uspeli su da spasu tri osobe iz ruševina.

Video: Hrabri Zigi dobio nagradicu od ambasadora Turske

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Knjigolistac

    17. februar 2023 | 19:52

    Bravo momci.

  • A. P

    17. februar 2023 | 19:24

    Kod nas u Ivanjici, ima soliter koi moze da izdrzi zemljotres 9 stepeni, ali su ga stanari sekli od prizemlja do vrha, dabi dobili lokale i siri prostor. On to vise nemoze da izdrzi, raden 1979 g. Sve se desavalo pod blagosloviom gradevinskie inspekcije. Zatvoreni su svi protiv pozarni putevi da vatrogasna nemogu da pridu, lozise na cvrsta goriva iako nema ocaka samo imaju ventilacijone odake, spasavajte tu ima 60 stanova nebih hteo ziv da izgorim. Gospodo urazumitese.

  • Loski

    17. februar 2023 | 20:54

    Naravno, bravo. Svaki dan sam razmišljao kako se sad osećate. Pamtićete to do kraja života. Svako je heroj ko spase i jedan život ali i ako samo pokuša da spase.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA