Vreme čitanja: oko 1 min.

Povećan broj migranata koji ulaze u Srbiju preko Makedonije: Sprečeno skoro 30.000 prelazaka

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prošle godine zabeležen trend povećanja pokušaja ilegalnih prelazaka čak za trećinu

  • 0
Migranti Srbija Makedonija granica Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Makedonski ministar policije Oliver Spasovski izjavio je u sredu da je tokom prošle godine zabeležen trend povećanja pokušaja ilegalnih prelazaka od 31,22 odsto, kao i da je sprečen 27.391 pokušaj ilegalnog prelaska granice.

Prema njegovim rečima, taj trend nastavljen je i u januaru ove godine, piše Vranjenews.

Spasovski je u sredu sa srpskim ministrom Bratislavom Gašićem potpisao Protokol o načinu obavljanja graničnih provera na zajedničkom graničnom prelazu Lojane – Miratovac.

Ministri su tom prilikom istakli da srpske i makedonske granične službe tradicionalno dobro sarađuju i da će potpisani Protokol "doprineti detaljnijem uređenju načina obavljanja graničnih provera" na zajedničkom graničnom prelazu, a "saradnju učiniti snažnijom i efikasnijom".

"Srbija i Severna Makedonija stoje na istom putu sprečavanja nelegalnih migracija. Naša policija je pokazala da je pouzdan partner u suzbijanju nelegalnih migracija i borbi protiv prekograničnog kriminala", kazao je Gašić.

Spasovski je istakao da je bezbednosna situacija na makedonskim državnim granicama stabilna i bez značajnijih promena.

"Želim da izrazim veliku zahvalnost za doprinos MUP-a Republike Srbije upućivanjem policijskih službenika koji učestvuju u zajedničkoj operaciji pojačanog nadzora južne granice, koja značajno doprinosi jačanju kapaciteta u borbi protiv ilegalnih migracija.

To je od neprocenjivog značaja za našu zemlju, s obzirom na to da postoji pritisak sa kojim se suočavamo na južnoj granici.

Mogu samo da izrazim reči hvale za saradnju sa srpskim kolegama, koji su prisutni na našoj južnoj granici i koji svojim iskustvom, znanjem i ustaljenom radnom praksom doprinose razvoju kapaciteta makedonske granične policije", rekao je Spasovski.

Video: Đurović o težini migrantske krize: Mađari nam svakodnevno vraćaju ljude sa granice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA