Vreme čitanja: oko 5 min.

Njihova majka je umrla u avionu: Otac im se ubio, Sava i Saša sa Ceraka ostali sami sa bakom

Vreme čitanja: oko 5 min.

Kaća je zarađivala čisteći stanove, a očeva penzija koju su Sava i Saša primali iznosila je svega 13.000 dinara

  • 33

Pre sedam godina javili su im da je otac izvršio samoubistvo, a pre samo trinaest dana srce njihove majke prestalo je da kuca pri uzletanju aviona u kom se nalazila. Sava i Saša sa bakom Ljiljanom dele tugu u malom stanu na Ceraku, još uvek u neverici da se nesreća na njihovu kuću okomila svom silinom. Dok sve odiše patnjom u Kopaoničkoj ulici, ljubavlju vezani, baka Ljiljana (62), Saša (15) i Sava (12) se bore da nastave život nakon gubitka majke Katarine koja je do poslednjeg dana života vodila borbu za njihovu bezbrižnu budućnost.

Vrata kuće kojom su zavladali bol i neizreciva tuga otvorila je baka Ljilja uplakanih očiju. Brojne fotografije prelepe, nasmejane žene ispred televizora, uspomena su na Katarinu koja je tragično preminula pre dvanaest dana. Priču o nesreći koja ih je nemilosrdno pokosila i zavila u crno započela je baka Ljiljana, a događaji koji su se nizali u životima ove porodice potvrdili su još jednom da nesreća nikada ne dolazi sama.

Savin i Sašin život potpuno se promenio nakon samoubistva oca 2016. godine kada su iz Donjeg Milanovca stigle najcrnje vesti.

- Sava ga nije ni zapamtio, a Saša je bio prvi razred - započinje priču Ljiljana.

Njena ćerka Katarina je, pre suprugove smrti, doživela još jednu veliku tragediju.

Devojčica koju je rodila nakon prvog sina živela je veoma kratko. Bitku sa bolešću izgubila je kao beba.

Nakon svega što je preživela, traume i stres koji su se taložili, Katarini su alarmirali na problem za koji nije znala da ima, a koji joj je, ispostaviće se, bio urođen. Ona je na lekarskom pregledu otkrila da ima urođenu manu zaliska na srcu i aneurizmu, pa je, kako kaže Ljiljana, trebala da bude operisana.

- Kada je nastupila korona odložili su operaciju. Pregledom su ustanovili da operacija ipak nije potrebna, već da se njeno stanje prati i da Kaća dolazi na kontrole na svakih šest meseci - kaže Ljiljana i dodaje da sumnja da Katarina nije uzimala redovno terapiju koju su joj doktori prepisali.

Pored dva divna sina ova mlada žena imala je razlog za borbu. Ništa joj nije bilo teško i želela je deci i sebi da obezbedi pristojan život. Kaća je zarađivala čisteći stanove, a očeva penzija koju su Sava i Saša primali iznosila je svega 13.000 dinara.

Kako priča Ljiljana, prijatelj njene ćerke joj je obećao posao u Nemačkoj, u fabrici za proizvodnju pribora za nokte, i iz tog razloga se 13. ferbruara Kaća uputila tamo.

- Htela je na leto da ode tamo sa decom i da nastave život u Nemačkoj. Ona je trinaestog krenula da vidi kakvi su uslovi rada tamo, a trebala je da se vrati šesnaestog - priča neutešna majka.

- Ovde je sedela. Našminkala se. Toliko je bila srećna što ide, čini mi se da nikad u životu nije bila srećnija - dodaje.

Katarina je imala let u 18 i 05, a u Diseldorf je trebala da sleti u 20 i 05 časova. Majci se javila sa aerodroma kad je prošla kontrolu.

- Slikala je avion gde će preminuti, i u 17 i 45 minuta je poslala zadnju fotografiju iz aviona gde je kroz prozor slikala pistu - priča majka Ljiljana kroz suze.

Nakon toga ona je sa decom očekivala Kaćin poziv oko 20 i 30 časova, da bi čula kako je prošao let. Večerali su, deca su otišla u sobu, a Ljiljana je nestrpljivo gledala u sat, čekajući da telefon zazvoni.

- U 19 i 45 mene zove nepoznat broj i pita me "Da li ste Vi Ljiljana? Ko je Vama Stamenković Katarina?" i nastavlja da me ispituje dalje. Pitao me kolika su deca i da li ima još neko stariji osim mene u kući. Tada su mi rekli da sednem i da moraju nešto da mi saopšte. Inspektor iz Surčina rekao mi je "Nažalost, Katarina je preminula u avionu". Nisam mogla da verujem, ne znam ni šta sam im rekla na telefon samo sam ga bacila. Tada je nastala opšta panika. Mlađi unuk je otrčao po komšinicu, stigla je i Hitna pomoć. Niko nije mogao da veruje šta se dogodilo, svi su bili u šoku - priča Ljiljana kroz suze.

"Stariji sin nekad celu noć presedi u dvorištu"

Neutešnoj majci ispričali su da je Katarina ušla u avion i sela pored jednog mladića koji je tokom uzletanja primetio da ona ne reaguje. Aneurizma je pukla i smrt je nastupila za svega nekoliko sekundi.

Nakon nesreće koja je zadesila Ljiljanu i njene unuke, ona se seli iz Obrenovca u Beograd kako bi život nastavila sa svojim Savom i Sašom.

- Deca su u šoku. Mlađi unuk mi deluje da je u ovim trenutcima najviše sabran, dok je stariji zatvoren još od očeve smrti. Slabo jede, stavi kapuljaču na glavu i izbegava da bude u kući. Najviše voli da bude napolju sa društvom, ali mi je drago mi je što je najbolji u odeljenju. Nekada celu noć presedi u dvorištu - kaže Ljiljana koja se trudi da unuke izvede na pravi put i da bude uz njih u bolu sa kojim se, kako kaže, nikada ne mogu pomiriti.

Sa otvorenom ranom na srcu, Ljiljana je uputila zahtev za preuzimanje starateljstva nad voljenim unucima, ali strahuje od odluke centra zbog svojih godina.

- Otišla sam u centar za socijalni rad zbog starateljstva jer neću dozvoliti da mi neko uzme decu. Taj zahtev koji sam napisala je na razmatranju pa će oni da me pozovu kada donesu odluku. Najviše se plašim da mi se nešto ne desi i da ne ostanu sami - kaže Ljiljana kroz suze.

Ova tročlana porodica živi sa svega 34.800 dinara. Najpotrebniji im je ogrev, dok se za sve ostalo nađu divne komšije.

- Moram da ložim vatru kako unuci ne bi bili u hladnom, a grejalice ne palim jer nemam od čega da platim račun za struju. Pošto Kaća ima dvanaest godina staža, ne znam da li ima pravo na neki deo penzije koji bi se pripojio penziji koji primaju od oca - kaže Ljiljana.

Ljubav između ovih dečaka i njihove bake iznedrila je odnos pun poštovanja, pa svako veče imaju "sastanak" na kom pričaju iskreno i otvoreno o svemu.

- Svako veče nas troje imamo sastanak i dogovorili smo se da imamo otvoren odnos bez tajni. Sve što ih muči oni meni kažu, a i ono što mene muči ja kažem njima - dodaje Ljiljana.

Katarina je otišla tiho i iznenada, a iza sebe ostavila porodicu sa večnom ranom koja, kako kaže Ljiljana, nikada neće moći da zaraste.

Račun na koji možete pružiti svoj doprinos baki Ljiljani: 200-34822859-57 Ljiljana Ivanovski, kontakt 061 3213 273

Video: Klizave piste i avioni koji stoje: Na hiljade letova otkazano širom Amerike usred ledene oluje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mladen

    25. februar 2023 | 21:06

    Moramo pomoći ovu porodicu.Baka I dečaci moraju živeti, nastaviti život koji je jako okrutan prema njima. Koliko ko može da uplati.

  • Veteran

    25. februar 2023 | 20:55

    Tuga...

  • ZoxiNS

    25. februar 2023 | 21:27

    Dajte baki pare koje bi dali hraniteljskim porodicama. To je za njih dvojicu sigurno 100.000 mesecno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA