≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zabrana pušenja nije dovoljna, mora se drastično povećati i cena cigareta: Oštra poruka doktorke Krstev

Vreme čitanja: oko 2 min.

Napominje da se ugostiteljska industrija još nije oporavila od kovida

  • 9
Duvanski dim , pušenje, zabrana, uticaj na okolinu Foto: Shutterstock

Istraživanja su pokazala da uvođenjem apsolutne zabrane pušenja u svim zatvorenim prostorima, u ugostiteljskom sektoru, nema nikakav negativan efekat, izjavila je danas nekadašnja predsednica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana, doktorka Srmena Krstev.

Ona je za Tanjug istakla da je apsolutna zabrana pušenja u svim zatvorenim prostorima jedini i najefikasniji način, koji se najbolje sprovodi i nema razloga da se prave izuzeci.

- Potrebno je sprovesti sve mere koje su se do sad pokazale efikasnim u prestanku pušenja. Nije dovoljna jedna mera, kao što je zabrana pušenja u unutrašnjem prostoru, tu su i mere koje se odnose na drastično povećanje cene cigareta, i drugih duvanskih i nikotinskih proizvoda, potpuna zabrana reklamiranja, velika kontrola novih duvanskih i nikotinskih proizvoda koji su se pojavili na tržištu, uvođenje slikovnih upozorenja na paklicama cigareta, zabrana reklamiranja na mestu prodaje. To je sve veoma efikasno i zaista daje rezultate - objasnila je Krstev.

Sa druge strane direktor HORES-a Georgi Genov izjavio je da bi se apsolutnom zabranom pušenja u restoranima, kafićima i ostalim zatvorenim prostorima stavio ključ u vrata u najmanje 40 odsto ugostiteljskih objekata.

Napominje da se ugostiteljska industrija još nije oporavila od kovida, a zatim i rata u Ukrajini, i kako kaže, neće se oporaviti sve do 2024., 2025. godine.

- To je jedan period gde, svuda gde je bila zabrana, najmanje od osam do 12 meseci se smanjuje promet skoro na 20-25 procenata. Svesni smo štetnosti duvana, ali za to je potrebna pirprema i potrebno je da budu u mogućnosti vlasnici i preduzetnici da izdrže taj udar koji će se neminovno dogoditi, koji se i dogodio u drugim zemljama, ali je bio drugi period - rekao je on.

Prema njegovim rečima, tu je pitanje razumevanja, jer nikada nisu seli zajedno da vide na koji način to može da se reši.

- Moramo zajednički da delujemo da se borimo protiv duvanskog dima, nismo dve suprotne strane već tražimo razumevanje za našu ugostiteljsku stranu koja je u teškoj situaciji - objasnio je Genov i dodao da se slaže sa ministarkom zdravlja Danicom Grujičić da treba kažnjavati, ali da smatra da politika mora da bude ista prema svima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hahahhahah

    2. mart 2023 | 16:10

    Mazu oči narodu,ako su cigare najveći problem u zdravstvu evo prvi ostavljam.

  • Sinisa

    2. mart 2023 | 16:57

    Najbolje je zabranite ljudima da jedu, piju, zabranite im da imaju seks, dajte im samo vakcine i svi ce lepo uzivati u svojim zivotima. Dokazano je da zabrane i ogranicavanja imaju samo jos veci negativa efekat.

  • 2. mart 2023 | 18:03

    Ako ćemo tako onda je alkohol u svakom smislu daleko štetniji od duvana pa zatvorite i kafane. Droga se uvukla i u osnovne škole a vi se bavite perifernim stvarima. Ja ne pušim jer sam ispušio, ali jbš kafanu ako pušač ne može da zapali cigaru uz čašicu. Kafana nije pozorište.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA