≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Drinska ruta još atraktivnija od ulaska Hrvatske u Šengen zonu: Migranti na zapadu Srbije laka meta krijumčara

Vreme čitanja: oko 2 min.

Meštani kažu da se migranti kreću u velikim grupama, po dvadesetoro

  • 1

U krugu nekadašnje fabrike "Viskoza" u Loznici dogodio se obračun migranata u kojem je jedan poginuo. Više javno tužilaštvo u Šapcu je obavešteno, naložilo je obdukciju, a policija traga za počiniocima.

U Loznicu, grad na zapadu Srbije, migranti uglavnom idu sa namerom da se preko reke Drine domognu Republike Srpske i potom Hrvatske. Neretko su u sve uključeni i krijumčari, pa sukobi nisu retkost, piše RTS.

Slučaj je policiji prijavila meštanka koja je iz svog porodičnog doma videla ceo incident, a koja nije želela pred kamere. Policija je odmah po izlasku na lice mesta pronašla beživotno telo muškarca, koje je, prema još uvek nezvaničnim informacijama, na sebi imalo više ubodnih i prostrelnih rana.

Nadležni pozivaju na veću kontrolu migranata u tom kraju jer je drinska ruta postala još atraktivnija od kada je Hrvatska ušla u Šengen zonu.

Meštani kažu da se migranti kreću u velikim grupama, da ih je pre neki dan bilo dvadesetoro.

Radoš Đurović iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila kaže da se na terenu vidi da migranti sve više odlaze preko Drine, preko zapadne Srbije u BiH.

Dodaje da odatle prelaze u Hrvatsku i da onda idu dalje u Italiju ili Sloveniju. Ukazuje i na to da je od početka godine sve više pokušaja da se pređe granica sa teritorije Autonomne pokrajine Vojvodina.

Migranti na ulici laka meta za krijumčare

Kontrolu drinske rute otežava i to što nema prihvatnih centara u okolini, pa se migranti okupljaju oko stanica ili napuštenih fabrika. Centar za azilante u Banji Koviljači je zatvoren.

Đurović ističe da država mora da obezbedi neki prihvatni centar za izbeglice u tom delu Srbije, jer boravak na ulici znači da će izvesno pasti u ruke krijumčara.

"Podsetiću da je to jedan veliki deo Srbije i da su najbliži centri u Sjenici i Tutinu koji pokrivaju te rute prema Bosni, ali da to nije dovoljno", dodaje Đurović.

Smatra da potrebno da država ponovo otvori centar u Banji Koviljači ili neki novi objekat.

"Bitno je da ljudi imaju prihvat, da ne budu na ulici jer to odmah znači da su u rukama krijumčara, koji naplaćuju te usluge, pa na to povežu i krijumčarenje preko reke", objašnjava Đurović.

Zbog ubistva u Loznici, policija je privela oko 70 migranata – neke od njih će prebaciti u prihvatne centre. Za počiniocima se i dalje traga.

Video: Ovde se dogodila tuča migranata u Loznici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA