Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve više obolelih od raka dojke i debelog creva: Lekari uputili važan apel

Vreme čitanja: oko 2 min.

U martu se obeležava i nacionalni dan borbe protiv raka dojke

  • 1
mamografija, pregled grudi, Lekarka, Doktorka, Pacijentkinja, Bolest, Rak, Terapija Foto: Shutterstock

Broj obolelih od raka debelog creva i raka dojke se povećeva. Lekari pozivaju, u serijalu "Rak je izlečiv 2", na preventivne preglede i upozoravaju na simptome koji treba da budu alarm za odlazak kod lekara.

Svake godine u Srbiji od raka oboli oko 40.000 ljudi, a premine oko 20.000, prenosi RTS.

Rak debelog creva je jedno od najčešćih malignih oboljenja i kod žene i kod muškaraca u Srbiji, a mart je mesec borbe protiv te bolesti.

Doktor Davorin Radosavljević, direktor Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i predsednik Udruženja medikalnih onkologa Srbije, rekao je u serijalu "Rak je izlečiv 2" u Jutarnjem programu da je godišnje između četiri i pet hiljada godišnje novih slučajeva, da premine oko 2.000 pacijenata, dok se broj obolelih povećava.

Koji simptomi su alarm za odlazak kod lekara

Upozorava na životni stil sa mnogo nerviranja, sedenja, masne hrane, alkohola, prerađevina.

- To sve zajedno ne prija debelom crevu i to može biti jedan od doprinosećih faktora eksploziji, naročito kod mlađih od 40 godina - ističe Radosavljević.

Kada je reč o simptomima, naglašava da treba osluškivati stomak i promenu režima stolice.

- Naravno, ništa ne deluje tako uznemirujuće za pacijenta kao što je pojava krvi u stolici i to ponavljana. Dakle, ako su to hemoroidi, to je na sreću češći uzrok krvarenja od tumora debelog creva, ali ako to prate bolovi u stomaku, ako to prati poremećaj u pražnjenju, ako to prati gubitak u težini, nagli, neočekivani gubitak snage, zamor, to je više nego nekoliko alarma koji će vas uputiti kod lekara - navodi Radosavljević.

Što se tiče lečenja, navodi da polovina pacijenata završi lečenje hirurgijom, a da više od 50 odsto pacijenata dobija hemioterapiju, koja može biti zaštitna posle operacije, a može biti i ona kod metastatske bolesti.

U martu se obeležava i nacionalni dan borbe protiv raka dojke.

Domina Spasić iz udruženja "Budimo zajedno" kaže da se broj obolelih i smrtnost povećavaju, i da je Srbija na prvom mestu u Evropi po broju smrtnih slučajeva.

- Dobili smo neke nove inovativne lekove. Naravno, ne sve i ne za sve vrste raka dojke, ali u tom pravcu smo napredovali - ističe Spasićeva.

Istakla je značaj preventivnih redovnih pregleda.

Doktorka Ana Cvetanović, direktorka Klinike za onkologiju u Kliničkom centru u Nišu, kaže da je u svetu karcinom dojke na prvom mestu, i da se situacija preslikava na sve zemlje, pa i na Srbiju.

- To nas ne plaši toliko, koliko nas plaši stadijum u kojem se to otkriva - napominje Cvetanovićeva i takođe ističe značaj prevencije i ranog otkrivanja bolesti.

Rak dojke, ukoliko se otkrije na vreme, izlečiv je u 99 odsto slučajeva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ajde!!!

    17. mart 2023 | 20:59

    Pa organizujte preventivne preglede kao ranije -svakog vikenda nesto .Ne samo u BG nego sirom Srbije !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA