• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

S dolaskom proleća zvanično je počela i njihova sezona: Sada se posebno apeluje na opreznost u saobraćaju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sa prolećnim temeperaturama pojačava se i intenzitet saobraćaja, pa je neophodna i veća opreznost svih učesnika u saobraćaju

  • 0
Motociklista, motor, saobraćajna gužva

Foto: Shutterstock

Zvanično je počela sezona motociklista i u narednom periodu biće ih sve više. Sa prolećnim temperaturama pojačava se i intenzitet saobraćaja, pa je neophodna i veća opreznost svih učesnika u saobraćaju.

Dr Vladimir Jevtić iz Asocijacije za bezbednost motociklista izjavio je za Tanjug da je sve veći broj motociklista na ulicama, a da za druge vozače to znači da mnogo više pažnje obrate na motocikliste, jer ne želimo statistiku od prošle godine, kada je bilo 50 poginulih vozača motocikala i mopeda i blizu 1.300 povređenih vozača dvotočkaša.

- To su uglavnom mladi ljudi, to lečenje izuzetno skupo košta, a sve počinje od nedavanja migavca i korišćenja mobilnih telefona u vožnji - rekao je Jevtić. Apelovao je na druge vozače da shvate da nedavanje migavca definitivno može da ubije nekoga.

- Što se tiče vozača motocikala i mopeda jeste da je početak sezone, vozite lagano, nema nikakve žurbe, godina je pred nama i ne morate za jedan dan da nadoknadite i postignete sve što niste uradili u poslednja četiri meseca - rekao je Jevtić.

Poručio je vozačima motocikala i mopeda da treniraju i pazite jer je kolovoz sada hladan i da imaju na sebi što uočljiviju opremu kako bi bili uočljivi.

- Uglavnom se vozači nažalost sete zaštitne opreme kada leže u Urgentnom centru. Iako ovo surovo zvuči, obucite se kako biste želeli da ste obučeni u slučaju pada, niko to ne želi, ali moramo biti oprezni - istakao je Jevtić.

Ukazao je da su najfrekventnije rute vikend rute - Avalski put i pravci ka Mladenovcu i Sopotu, dodajući da su to mesta gde se događa najveći broj nezgoda.

- I ne postoji vikend da tu nemamo crnu statistiku. Vozači automobila i drugih vozila treba da budu oprezni na tom putu od petka popodne do nedelje kasno u noć - naglasio je Jevtić.

Naveo je da je zbog početka zvanične sezone motociklista pripremljen onlajn smart moto trening, prvi onlajn kurs bezbedne vožnje u regionu koji pomože da vozači unaprede znanja i veštinu vožnje, steknu veće samopouzdanje i sačuvaju život.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok