• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lozničani muče muku sa psima lutalicama: Za godinu dana zabeleženo 270 ujeda

Vreme čitanja: oko 2 min.

Još 1999. grad je otvorio prihvatilište za napuštene pse koje je gotovo uvek puno, sa oko njih 200, ali problem traje i po osnovu nadoknade nastalih šteta iz gradske kase odlaze milioni

  • 0
Psi lutalice, čopor pasa lutalica

Foto: Shutterstock

Loznica muči muku sa psima lutalicama, a za godinu dana zabeleženo je 270 ujeda.

Zabrinuti građani svoje probleme dele na društvenim mrežama.

"Moju suprugu i dvogodišnje dete ispred obdaništa je napao pas lutalica bez ikakvog povoda. Počeo je da reži na dete i krenuo da ga napadne, sreća pa ga je supruga na vreme podigla u naručje", objavio je pre neki dan na društvenim mrežama zabrinuti otac.

Ovih dana je u ranim jutarnjim satima čopor lutalica napao ženu u centru grada, a spasao je slučajni prolaznik koji je uspeo da ih otera.

Nažalost, ovo nije retkost iako grad godinama čini sve da to promeni.

Loznica radi na rešavanju problema ulaganjem u zoohigijensku službu KJP “Naš dom“ koja redovno pronalazi i zbrinjava pse lutalice, ali i kroz njihovu masovnu sterilizaciju na teritoriji Loznice, piše Kurir.

Još 1999. grad je otvorio prihvatilište za napuštene pse koje je gotovo uvek puno, sa oko njih 200, ali problem traje i po osnovu nadoknade nastalih šteta iz gradske kase odlaze milioni. Problem su vlasnici koji nabave psa, ali kad shvate da je to obaveza koja zahteva brigu o životinji, vakcinisanje, redovne šetnje i slično izbace ga na ulicu. Onda nastaju problemi jer takvi psi, prepušteni sebi, ponekad nasrću na prolaznike. Prema podacima šabačkog Zavoda za javno zdravlje na teritoriji Mačvanskog okruga došlo je do povećanog broja ujeda, lani ih je bilo 949, a u 2021. godini 792 u što je povećanje od 20 odsto.

- Što se tiče teritorije Loznice ujeda je pretprošle godine bilo 255, a u 2022. tačno 270. U samom gradu prošle godine bilo je 87 ujeda. Građani su u tim slučajevima najviše ozleđeni za noge, zatim ruke (podlaktice i šake). Najviše ozleđenih je među radno sposobnom stanovništvu od 19 do 64 godine, zatim su tu mladi do 18 godina, a ostalo su stariji od 65godina. Od početka ove godine u lozničkom kraju bila su 94 ujeda, a u samom gradu Loznici ujedeno je 18 osoba. Problem nastaje zbog neodgovornog ponašanja vlasnika koji svoje pse ostavljaju bez nadzora na tuđim teritorijama, kao i onih koje pse vole, ali ne u svojoj kući, već ih samo hrane i psi zbog toga štite tu teritoriju gde se hrane – kaže dr Dragana Radojičić, pomoćnik direktora ove ustanove za poslove javnog zdravlja iz oblasti epidemiologije i mikrobiologije.

Tokom 2021. godine gradska Komisija za utvrđivanje osnovanosti podnetih zahteva za naknadu štete zbog napada pasa lutalica primila je i obradila ukupno 278 zahteva, 228 zbog ujeda i 50 zbog štete nanete domaćim životinjama. Gradsko pravobranilaštvo je zaključilo ukupno 265 ugovora o poravnanju sa oštećenima, 214 zbog ujeda i 51 napada na domaće životinje, a njihova ukupna vrednost je 10,2 miliona dinara, za ujede oko 9,6 miliona i oko 693.000 za štetu na domaćim životinjama, stoji u izveštaju nadležne komisije koja bi podatke za 2022. uskoro trebalo da saopšti. Inače, ovih dana su neki mediji preneli da je prema podacima ORKE, od 2015. godine do 2021, u Srbiji zabeleženo 77.498 napada pasa na ljude.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok