≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pešaci ugroženi čak i na pešačkom prelazu: Tri dana bila posebno kritična, policija uputila apel

Vreme čitanja: oko 2 min.

Među poginulima u saobraćaju prethodnih dana najviše je bilo vozača putničkih vozila, ali stradali su i pešaci, i biciklisti, i motociklisti

  • 0
Vera i Bogoljub Janković Foto: Marko Jovanović

Za samo tri dana 10 osoba je poginulo, a 63 su povređene u saobraćajnim nesrećama. U polovini slučajeva sa smrtnim ishodom, do nesreće dolazi usled neprilagođene brzine. MUP upozorava da je bezbednost u saobraćaju poslednjih dana značajno narušena.

Među poginulima u saobraćaju prethodnih dana najviše je bilo vozača putničkih vozila, ali stradali su i pešaci, i biciklisti, i motociklisti. Zbog toga policija poziva sve učesnike u saobraćaju da budu oprezniji i da poštuju propise.

Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije, pukovnik Vladan Nikolić kaže za RTS da je neprilagođena brzina najuticajniji faktor za nastanak saobraćajnih nezgoda. U četiri od šest nezgoda, vozači putničkih vozila poginuli su usled neprilagođene brzine, a četvoro njih nije ni koristilo sigurnosni pojas.

- Ta dva podakta najbolje oslikavaju našu bezbednosnu problematiku i danas i u prethodnom periodu. Polovina svih nezgoda sa poginulim licima je posledica neprilagođene brzine, tek oko polovine poginulih vozača, i tek oko trećine poginulih putnika u vozilu su koristili sigurnosni pojas - kaže Nikolić.

Napominje da je tokom prošle godine, od milion i 300 hiljada otkrivenih i procesuiranih prekršaja, više od pola miliona bilo zbog prekračenja brzine, a gotovo 200.000 prekršaja zbog sigurnosnog pojasa.

Nikolić dodaje i da raste broj otkrivenih vozača pod dejstvom alkohola ili narkotika. Sa tim akcijama će se, ističe, nastaviti, kako bi se vozačima stavilo do znanja da će u slučaju takvog prekršaja biti otkriveni.

Pešaci nisu bezbedni ni na pešačkom prelazu

Što se tiče ranjive kategorije u saobraćaju, Nikolić kaže da su to pešaci, te da je svaki četvrti poginuli u našoj zemlji pešak.

- Nažalost, stradaju oni koji su nemoćni, stari preko 65 godina, a stradaju i deca - rekao je Nikolić.

Osvrnuvši se na istraživanje Agencije za bezbednost saobraćaja, koje pokazuje da svaki treći pešak prelazi van pešačkog prelaza, a svaki peti na crveno svetlo semafora – naveo je da i oni doprinose ovakvoj statistici, ali je kao zabrinjavajuću činjenicu izneo to što ni prelazak na pešačkom prelazu nije uvek garancija bezbednosti.

- Pre nekoliko dana je u Leskovcu na pešačkom prelazu oborena 80-godišnja žena i smrtno stradala. To je peti slučaj ove godine, a 20 takvih slučajeva smo imali prošle godine - rekao je Nikolić.

Dodaje da je u dvomesečnoj akciji pojačane kontrole saobraćaja otkriveno čak 12.000 prekoračenja brzine u zoni pešačkih prelaza, oko 200 nepropuštanja pešaka i oko 1.000 prekršaja nepropisnog kretanja pešaka.

Dodatni oprez zbog lepog vremena

Povodom intenzivnijeg saobraćaja usled lepog vremena, apeluje na sve učesnike da budu posebno oprezni.

- Više je pešaka, biciklista, poljoprivrednih mašina, dvotočkaša, tako da bi trebalo da se prilagode novim uslovima u saobraćaju - rekao je Nikolić.

Veliki broj učesnika u saobraćaju strada upravo na prelazu između zime i proleća - kada smo svi aktivniji. Prošle godine, samo u toku poslednjih 10 dana marta poginulo je 20 osoba, a više od 400 je povređeno.

Video: Pojačana kontrola saobraćaja: Pešaci u ovom periodu najugroženiji, jednu stvar su u obavezi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA