Vreme čitanja: oko 3 min.

Saznajemo: Spisak mesta na otvorenom gde će zabraniti pušenje ako stupi novi zakon, tu svi masovno dolaze

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ukoliko na snagu stupi Zakon o zabrani pušenja, ona se neće odnositi samo na zatvorene prostore

autobusko stajalište zabranjeno pusenje

Foto: Nikola Anđić

Predlog ministarke zdravlja Danice Grujičić da se pušenje zabrani u svim zatvorenim javnim prostorima naišao je na različite reakcije među građanima. Dok jedni podržavaju odluku, drugi u slučaju zabrane planiraju da se odreknu kafića i restorana, a ugostitelji su na mukama jer im pomisao na manji promet uliva strepnju.

Ipak, kako saznajemo iz Ministarstva zdravlja, zatvoreni prostori nisu jedina mesta u kojima bi pušenje moglo da bude zabranjeno. Na spisku se nalaze i visoko frekventni delovi gradova.

- Konzumiranje duvanskog dima i elektronskih cigareta biće zabranjeno na autobuskim stajalištima, dečijim igralištima i sportskim manifestacijama - potvrdila je za Telegraf.rs pomoćnica minstarke zdravlja Jelena Janković.

S obzirom na to da je veliki broj Beograđana naveo da će radije ostati kod kuće nego sedeti u kafiću, velike su šanse da ova odluka naiđe na veliko neodobravanje javnosti, nakon što su ugostitelji već nekoliko puta osudili i predlog zabrane pušenja u zatvorenim prostorima. Kao ključni razlog za ovo navode korona virus koji im je prepolovio primanja i ostavio dugove kao i činjenicu da pušači čine oko 70 odsto posetilaca noćnih klubova.

Kako je naveo predsednik Udruženja barova i noćnih klubova Miša Relić, dve godine ugostiteljima je rad bio onemogućen, a za sve to vreme plaćali su račune, doprinose i rente. Većina vlasnika još uvek nije uspela da izmiri dugove iz tog perioda, te smatra da bi ovakav zakon doveo do novog udara na njihov džep.

- Ako se izglasa taj i takav zakon o potpunoj zabrani pušenja, kojem se protivi 95% ugostitelja i ne podržava ga javno mnjenje, makar onaj deo koji ide u restorane, klubove i kafiće, onda bi trebalo da se limitira na sve osim upravo na restorane, barove i klubove kao što je to učinjeno u većem broju država prilikom inicajalnog donošenja zakona. 2010. godine za samo par dana 80.000 građana potpisalo je inicijativu da se dozvoli odvajanje pušackih i nepušackih zona u ugostiteljskim objektima, odnosno izbor između (ne)pušackog lokala za ugostitelje. Noćni klubovi i barovi, restorani, pa i kafići nisu nužnost. Kod nas dolaze punoletni ljudi i većinski pusaci. 70% naših gostiju u klubovima puši. Ovo se posebno odnosi na nas, noćne barove i klubove koji radimo posle 21 sat - objasnio je naš sagovornik.

On dodaje da bi umesto potpune zabrane bolja opcija bila edukacija maloletnika ili čak potpuna zabrana prodaje duvanskih proizvoda za one koji imaju manje od 18 godina.

- Deca mojih prijatelja mi kažu da se po školama puše elektronske cigarete, popularni vejp. Šta radimo tim povodom? Zašto energiju i novac ne usmerimo na edukaciju dece, da se zabrani prodaja njima, nije eksplicitno zabranjena prodaja e-cigareta deci, a ne da odrasle osobe, koje su svesne štetnih posledica svojih navika, bilo da je to alkohol ili pušenje, prisiljavate i ograničavate im njihova prava i slobodu izbora. Na trafikama se kupuju cigare. Znači legalan su proizvod - kaže Relić.

Mišljenja građana podeljena

Kako su Beograđani naveli za Telegraf.rs, i dalje sumnjaju da će ovaj zakon uopšte stupiti na snagu, a pojedinci kažu da će pre prošetati nego sedeti unutar kafića u kom im pušenje nije dozvoljeno.

- Neću posećivati kafiće ako se usvoji takav zakon, pre ću ostati kod kuće ili šetati - rekao je jedan stariji sugrađanin.

Ipak, ima i onih koji će nastaviti da posećuju zatvorene prostore i konzumaciju duvanskog dima smanjiti.

- Moram, šta ću. Izaći ću napolje da pušim. Nisam za taj zakon, ali šta drugo preostaje - navodi Beograđanka, dok drugi dodaju da će odlaziti teška srca.

Video: Da li će Beograđani posećivati kafiće i restorane ako na snagu stupi Zakon o zabrani pušenja?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • goga

    24. mart 2023 | 21:20

    Draga Danice da se mozda pocnes baviti onim za sta si se zalagala pre ministarske uloge

  • Milica

    24. mart 2023 | 20:51

    Postovana ministarka, prvo resite problem koji postoji u zdravstvu kako bi se kvalitetno lecili... narod se tretira i leci u bolnicama gore nego zivotinje.

  • M.A.

    24. mart 2023 | 20:47

    Ms,nemogu ovo da ne komentarisem kake veze ima pusenje na autobuskim stajalištima toje otvoreno mesto kao i dečiji parkovi i manifestacije na otvorenom ms kako si to mislila da zabranis pusenje na tim mestima aj za kafice u zatvorrenim prostorijama moze da se razume i prihvati a ovo drugo nemoze...ima da bude veliki prostet...okrenise prema porodiljama kako iznenada umiru nakon porodjaja tu se okreni i gledaj i raspitaj stvari🤬🤬🤬🤬😡😡😡😡😡😡nije cudo što mlade porodilje umiru posle porodjaja zbog nekih propusta pa zbog toga jadno dete zavrsi u socijalnu ustanovu😡😡😡😡😡😡🤬🤬🤬🤬🤬🤬 to je sad vazno a ne zabrana pusenja toje manje vise vazno nego mlade porodilje koje umru posle porodjaja zbog nekih propusta.......tužno i žalosno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA