Vreme čitanja: oko 2 min.

Samo nekoliko sati deli nas od velike promene vremena: Iz proleća nas vraća u hladnu zimu

Vreme čitanja: oko 2 min.

U utorak će u Beogradu biti maksimalnih osam stepeni

  • 8
Đorđe Đurić, vremenska prognoza kiša Foto: Telegraf/M.B.

Današnji dan protekao je u znaku sunčanog i prolećnog vremena, uz temperature oko 20 stepeni.

Ove večeri vazdušni pritisak je u daljem padu, a južni vetar u pojačanju i to je posledica jačanja i približavanja centra ciklona. A šta nam donose naredni sati? U noći pred nama i u ponedeljak ujutro Srbija će biti u prednjem delu ovog ciklona, uz pojačan jugozapadni vetar, ali i uz jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Jutro na jugu i istoku Srbije biće suvo.

Maksimalna temperatura biće u ponedeljak od 10 do 16 stepeni, u Beogradu do 12, a jutro i pre podne biće najtopliji deo dana.

Tokom dana centar ciklona nastaviće na istok ka oblasti Karpata, a preko Srbije će preći hladni front, uz osetniji pad temperature vazduha, a vetar će biti u skretanju na veoma jak severozapadni, povremeno i sa olujnim udarima.

Najjači udari vetra očekuju se u Vojvodini, a uveče i na istoku Srbije, ponegde i preko 80 km/h, pa se preporučuje oprez. Kiša će na planinama preći u sneg. Tokom večeri i noći kiša će ponegde i u nižim predelima zapadne, jugozapadne, južne i jugoistočne Srbije preći u susnežicu i vlažan sneg, dok će na severu Srbije doći do razvedravanja i to prvo u Vojvodini i u Beogradu.

U utorak se očekuje dalji prodor vrlo hladne vazdušne mase sa severa i to u zadnjem delu ciklona, koji će se nalaziti nad istokom Evrope, dok će sa zapada jačati polje visokog pritiska, uz osetniji porast vazdušnog pritiska.

Ovakva sinoptička situacija usloviće snažno severozapadno strujanje, pa se uz promenljivo oblačno vreme očekuju i olujni udari severozapadnog vetra, koji će tek krajem dana oslabiti.

U utorak promenljivo oblačno, povremeno sa pljuskovima kiše, snega, susnežice i krupe, a uz jači razvoj konvektivne oblačnosti biće uslova da ove padavine bude praćene čak i grmljavinom. Samo će na severu Srbije i u Beogradu ujutro i pre podne biti vedro. U utorak će biti veoma hladno, a maksimalna temperatura biće od 5 do 10 stepeni, u Beogradu do osam.

U noći između utorka i srede očekuje se razvedravanje, pa se u većini predela u sredu ujutro očekuje slab mraz, koji bi mogao nepovoljno da deluje po poljoprivredne i ratarske kulture, naročito po procvetalo voće, pa je potrebna adekvatna mera zaštite.

Od srede do petka biće toplije, uz porast temperatura. Očekuje se promenljivo oblačno, ponegde sa slabom kišom. Maksimalna temperatura biće u sredu i u četvrtak od 10 do 15 stepeni, u Beogradu do 12-13 stepeni, a vetar će biti u skretanju na južni.

Petak će biti najotpliji dan u sedmici, uz temperature do 20 stepeni, u Beogradu do 18.

Tokom sledećeg vikenda očekuje se uticaj novog ciklona, uz naoblačenje i osveženje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Ponegde se očekuju i veće količine padavina, a temperatura će biti u padu.

Dakle, poslednji dani marta i prvi dani aprila biće obeležni veoma promenljivim vremenom, uz veoma česte temperaturne oscilacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    26. mart 2023 | 21:28

    Stvarno ste više dosadili! Kao da ce da bude smak sveta, a ne kiša. A ustvari ništa i ne pogadjate

  • Stojke

    26. mart 2023 | 22:27

    Nista ja vama ne verujem, koliko puta ste samo promasili. A i ne plasite ljude vise ako pada kisa ne padaju bombe... o dosadili ste vise sa prognozom uzivajte u zivotu i prolecu , zima je iza nas 👋

  • ☂️☔🌤️🌧️☂️⛄⚡

    26. mart 2023 | 21:40

    Još samo nekoliko sati do kataklizme 🤦‍♀️😂 Padaće kiša, umereno oblačno u nekim delovima zemlje, biće i 🌄 tu i tamo... možda iszok, sever, jug ili zapad. Proći će i to, mi smo jaka zemlja😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA