≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Očišćena porta minirane crkve kod Prizrena: "Progledalo" i obližnje groblje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dogovoreno je da ovakve mobe budu češće i da se nastavi sa čišćenjem grobalja i u ostalim selima gde su groblja zapuštena

  • 0

Grupa meštana iz sela Smać, Srbica, Zoić, Novake, uz blagoslov paroha prizrenskog jereja Jovana Radića, okupila se juče u Smaću, kod Prizrena, kako bi očistili portu Crkve svetog Ilije koja je minirana 1999. godine, kao i groblje na kojima su sahranjeni njihovi bližnji, a čiji su spomenici skoro svi polomljeni i oskrnavljeni.

Dogovoreno je, kako javlja gorazdevac.com da ovakve mobe budu češće i da se nastavi sa čišćenjem grobalja i u ostalim selima gde su groblja zapuštena.

Meštani ovih sela su danas prisustvovali Liturgiji u hramu Svetog Đorđa u Prizrenu i nakon toga iskoristili vreme da obiđu i ostale svetinje u ovom „gradu muzeju“.

Povodom ove akcije kratku izjavu radio dao je paroh prizrenski jerej Jovan Radić.

„Ovakve akcije znače da je ljudima stalo do svojih korena i na ovaj način daju primer svojoj deci kako bi se trebalo ophoditi prema svojim precima i grobovima svojih predaka. Nadam se da će u budućnosti ovakvih akcija biti sve više i da će sve naše svetinje ponovo zasijati u punom sjaju“ – rekao je o.Jovan.

Selo Smać se nalazi na oko deset kilometara severno od Prizrena. Crkva svetog Ilije sagrađena je 1994. godine, a samo pet godina kasnije je minirana.

Video: Migranti na ostrvu Lezbos razvalili pravoslavnu crkvu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA