≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Država "treći roditelj" svakom 7. detetu u Srbiji: Ključni razlog siromaštvo

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od 2012. do 2019. godine imamo konstantan blagi porast broja dece koja su korisnici socijalne zaštite

  • 0
Nasilnik napadač devojčica dete plače uplašena strah nasilje Foto: Shutterstock

Na evidenciji centara za socijalni rad širom Srbije nalazi se oko 180.000 dece i mladih – država je "treći roditelj" svakom sedmom detetu. Direktorka Komore socijalne zaštite Sandra Perić kaže za RTS da najdominantniji deo mladih koji su korisnici sistema socijalne zaštite jesu deca koja dolaze iz materijalno ugroženih porodica, odnosno korisnici su različitih prava na materijalna davanja.

Direktorka Komore socijalne zaštite Sandra Perić kaže za RTS da u Srbiji ima ukupno 700.000 korisnika sistema socijalne zaštite svih kategorija, od kojih je, prema poslednjim zvaničnim podacima iz 2021. godine, 180.000 iz kategorije dece i mladih.

- Najdominantniji deo dece i mladih koji su korisnici sistema socijalne zaštite jesu deca i mladi koji dolaze iz materijalno ugroženih porodica, odnosno korisnici su različitih prava na materijalna davanja, bilo da govorimo o stalnim novčanim pomoćima ili o jednokratnim pomoćima - objašnjava Perićeva.

Ističe da postoje i deca koja imaju različita oboljenja, pa su korisnici dodatka za pomoć i negu drugog lica. Perićeva naglašava da 180.000 dece kojoj treba neki vid socijalne zaštite jeste podatak koji treba da zabrinjava.

- Ovolika stopa siromaštva treba da nas brine. Znamo da su deca najpogođenija i najugroženija i u najvećem su riziku od siromaštva, čak i ona koja trenutno ne žive u siromaštvu. O tome treba da vodimo računa i kao država i kao sistem socijalne zaštite - upozorava Perićeva.

Navodi da od 2012. do 2019. godine imamo konstantan blagi porast broja dece koja su korisnici socijalne zaštite.

- Struktura našeg stanovništva se promenila, promenili su se izazovi iz spoljašnjeg okruženja. Neke pojave smo manje primećivali, manje smo reagovali na njih. Sada živimo ili se barem trudimo da živimo u društvu sa nultom tolerancijom na nasilje u porodici. Nekada su ti slučajevi prećutno prolazili - kaže Perićeva.

"Deca su ogledalo društva u kojem funkcionišu"

Sandra Perić kaže i da su deca u Srbiji u velikoj meri zavisna od roditelja i da im treba duži period da se osamostale.

- Prisutan je trend da deca i mladi čak i u tridesetim i četrdesetim godinama i dalje žive sa roditeljima - navodi Perićeva.

Ipak, ističe da kada god smo kritični prema mladima, treba da budemo kritični prema samima sebi.

- Deca su ogledalo odraslih koji ih vaspitavaju, ne samo roditelja i staratelja već i čitavog društva u kojem funkcionišu. Bez obzira na to što mislimo da mladi ne poštuju starije, ne bih bila toliko kritična prema deci - ističe Perićeva.

Napominje da se svet brzo menja i da se potrebe dece zadovoljavaju na potpuno drugačiji način.

- Deca imaju drugačije poglede na svet. Moramo da nađemo nove pristupe deci i nove načine vaspitanja. Ne treba da gušimo i zabranjujemo društvene mreže i neke druge stvari nego da nađemo način da izađemo u susret aktuelnim dečjim potrebama - savetuje Perićeva.

Naglašava da su uzori mladih i sportisti kao što su Novak Đoković i Nikola Jokić, pa te resurse treba iskoristiti.

Video: Đorđević: Dete iz Zaječara ni oteto, ni prodato,već usvojeno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA