Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi vrtić za 270 mališana, a izgradiće se još 14: Ministar Ružić na sastanku sa gradonačelnikom Kragujevca

Vreme čitanja: oko 2 min.

Potreba za novim vrtićima u Kragujevcu postoji godinama unazad

  • 0
SNS VLADA VUCIC Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Ministar prosvete Branko Ružić i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić potpisali su danas u Vladi Srbije sporazum o izgradnji novog vrtića u Kragujevcu.

Ružić je kazao da će u novom vrtiću biti mesta za 270 mališana.

- Time dolazimo do brojke od ukupno 15 vrtića koje ćemo izgraditi ili dograditi zajedno sa lokalnim samoupravama - rekao je ministar prosvete.

Kazao je da Ministarstvo i lokalna samouprava udružuju snage, te da Ministarstvo finansira izgradnju i opremanje vrtića, a lokalna samouprava obezbeđuje zemljište, komunalnu infrastrukturu, dozvole i nadzor. Istakao je da je do sada kroz ovaj projekat izgrađeno ili započeta izgradnja 12 vrtića i to u Sremskoj Mitrovici, Žitorađi, Doljevcu, Merošini, Loznici, dva u Kruševac, Vladičinom Hanu,Prokuplje, Tutinu, Smederevu i Šidu.

- Predstoji i početak izgradnje vrtića u Novom Pazaru i Prtrovcu na Mlavi - kazao je Ružić i dodao da je planom predviđena i izgradnja vrtića u Aranđelovcu.

Naveo je da u ovom projektu Ministarsvo ima podršku Svetske banke, od koje su obezbeđena sredstva kroz Projekat inkluzivno predškolsko vaspitanje, a koja se ulažu u izgradnju, doradu vrtića i adaptaciju prostora, čime se obezbeđuje 11.000 novih mesta za mališane.

- Strateško opredeljenje Ministarstva prosvete je povećanje obuhvata dece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem. Izgradnja novih i proširenje postojećih kapaciteta predškolskih ustanova je način da se ovaj cilj dostigne - poručio je Ruzić.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić kazao je da će vrtić biti izgrađen u naselju Erdeč, a da grad Kragujevac sufinansira boravak dece i u privatnim vrtićima, pored državnih vrtića koje imaju u gradu.

- Potreba za novim vrtićima u Kragujevcu postoji godinama unazad. Taj problem, kao i većina drugih gradova i opština u Srbiji, rešavali smo finansiranjem boravka dece u oko 20 privatnih obdaništa, a reč je o 2.700 mališana. I pored toga, ispod crte u proseku ostane između 700 do 800 dece. Zato je ovo veoma važan dan za Kragujevac, jer smo korak bližebvukidanju liste čekanja - izjavio je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA