Vreme čitanja: oko 3 min.

"Desetine divljih deponija je gotovo na svakom koraku": Veliki problem sa odvoženjem smeća u gradu na jugu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Do kraja godine izvršiće se proširenje delatnosti u selima Babin Potok, Nova Božurna, Đurovac, Donja Stražava, Gornja Stražava, Donja Trnava, Gornja Trnava, Berilje, Beloljin, Smrdan i Donja Konjuša

  • 0
Duboko grlo, kanal, sut, smece, Foto: Telegraf

Iako je prošlo skoro 12 godina kako je firma preuzela poslove sakupljanja i odvoženja komunalnog otpada na teritoriji Prokuplja, još nisu ispunili ugovorenu obavezu izvoženja smeća iz seoskih sredina sa teritorije tog grada. Desetine divljih deponija je gotovo na svakom koraku, zbog čega iz Gradske uprave prete i raskidom ugovora ako se u narednih nekoliko meseci ne ispoštuje ranije potpisano.

U firmi za odnošenje smeća su na na pitanja novinara Južnih vesti odgovorili da će baš sada, do kraja ove godine ispuniti ono što je trebalo na samom početku obavljanja delatnosti, odnosno da će postaviti kontejnere u 11 sela i to u onima koja su najbliža gradu.

Do kraja godine izvršiće se proširenje delatnosti u selima Babin Potok, Nova Božurna, Đurovac, Donja Stražava, Gornja Stražava, Donja Trnava, Gornja Trnava, Berilje, Beloljin, Smrdan i Donja Konjuša. To je definisano kao prva faza, pa ukoliko bude dinamike koja bi bila okončana do jula, preći će se u drugu fazu odnosno u ostala sela grada Prokuplja.

I dok se građani uglavnom žale na usluge koje pruža firma za odnošenje smeća, jer tvrde da se neredovno čiste kontejneri, uz to sa često neispravnim kamionima iz kojih cure voda i prljavština, u firmi najavljuju povećanje cena od 1. aprila i to za 14,5 odsto, o čemu će saglasnost morati da da i Skupština Prokuplja na prvoj narednoj sednici.

Ta firma je do pred kraj prošle godine gomilala smeće u krugu svoje garaže u Liparskoj ulici, par stotina metara od centra Prokuplja, a neprijatni miris koji se širio duž čitavog tog dela grada naterao je žitelje da potpišu peticiju u kojoj su tražili da im se zabrani pretovar i gomilanje otpada.

U firmi su tada tvrdili da ne skladište otpad u krugu tog prostora, već rade samo pretovar pa im za to dozvole nisu ni potrebne, što su iz Gradske uprave demantovali i nedvosmisleno poručili da firma nema dozvolu ni za pretovar smeća na tom prostoru.

Grad im dodelio parcelu za korišćenje i izgradnju transfer stanice, firma odugovlači sa početkom gradnje

Na jednoj od prethodnih Skupština Prokuplja usvojena odluka o dodeli parcele na korišćenje firmi, gde su oni u obavezi da naprave transfer stanicu čija je vrednost oko 400.000 evra i ona će za 12 godina, kada se završi ugovor sa tom firmom koji je potpisan na 25 godina, ostati u vlasništvu Grada.

Međutim u Gradskoj upravi u Prokuplju naglašavaju da, i pored toga što su ispunili sve obaveze iz ugovora, privatna firma koja izvozi smeće još odlaže svoje obaveze, zbog čega će insistirati da se sve hitno reši u narednih nekoliko meseci, pod pretnjom raskida ugovora.

Najveća divlja deponija par kilometara od Prokuplja

Na nekoliko stotina metara od sela, u ataru Babinog Potoka koje je udaljeno oko četiri kilometra od centra Prokuplja, nalazi se jedna od najvećih divljih deponija ne samo u Prokuplju, već i u čitavoj Toplici.

Taj prostor je do 90-ih godina služio za izbacivanje komunalnog otpada iz Prokuplja, ali nakon što su se meštani organizovali i nekoliko dana blokirali put, odlučeno je da se deponija izmesti, a kao privremeno rešenje odabrana je lokacija koja je bila udaljena 100 metara od centra Prokuplja.

Nakon toga 2011. godine gradska vlast u Prokuplju potpisuje ugovor sa firmom i problem izvoženja smeća je rešen, ali ni jedna, ni druga deponija nisu sanirane nakon toga.

- Kada se poslednjih godina pojačala kontrola izvoženja smeća na deponiji u Prokuplju, nesavesni građani su se usmerili na deponiju u Babinom Potoku. Gomila otpada je na tom prostoru, a u poslednje vreme bahatim pojedincima nije smetalo da otpad istovare i na seoskom igralištu, gde je do pre samo par godina funkcionisao i teren koristio fudbalski klub koji su činili mahom igrači iz tog sela. Mi smo nemoćni da sprečimo takve nesavesne pojedince - kaže meštanin.

Dodaje da su nedostatk finansijskih sredstava, ali i nedovoljna zainteresovanost meštana doveli do gašenja kluba pa je igralište sa nekada svlačionicom i uređenim terenom prepušteno zubu vremena, a što je još gore - i neodgovornim pojedincima koji su tu našli idealno mesto za istovar otpada.

Bez ikakve kontrole i straha da će ih neko sankcionisati, tu se gotovo svakodnevno izbacuje sve nepotrebno, a to rade i sami meštani, ali i stanovnici Prokuplja, pa čak i drugih okolnih sela.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA