Vreme čitanja: oko 3 min.

Pravni fakultet podigao cenu školarine: Evo koliko će sada budući studenti plaćati godinu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tehnički fakultet u Boru Univerziteta u Beogradu, Mašinski, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Ekonomski i Fakultet organizacionih nauka odlučili su da koriguju svoje cenovnike u školskoj 2023/24. godini

  • 0
Pravni fakultet

Foto: Marko Jovanović

Na Pravnom fakultetu je sve manje studenata po starom režimu, broj upisanih je u blagom rastu, a školarina će posle nekoliko godina biti za samofinansirajuće povećana samo za jednogodišnju zvaničnu inflaciju na 114.000 dinara, rečeno je Tanjugu na tom fakultetu Beogradskog univerziteta.

Prodekan za nastavu Bojan Milisavljević kaže da fakultet i dalje ima opciju da "stari studenti" završe fakultet.

- Rok za završetak studija starih studenata se produžava. Njih ima sve manje, deo završava fakultet, a deo odustane. Daje im se mogućnost stepenovanja diplome, mogu da uzmu diplomu pravnika, odnosno malu diplomu - rekao je on.

Po novom režimu studiranja na osnovnim studijama je oko 7.000 aktivnih studenata, na master studijama oko 1.500, dok je trenutno oko 270 studenata doktorskih studija.

- Generalno trend u regionu je da opada zainteresovanost za društvene fakultete. Iako Pravni fakultet ne daje direktno prohodnost ka inostranstvu, ipak imamo dosta studenata koji tamo upisuju poslediplomske studije - rekao je on.

I ove godine kvota za upis je 600 studenata na budžet, i 800 samofinansirajućih, a u protekle dve godine na pravni se upisivalo preko 1.300 studenata godišnje.

- Želeli bi da popunimo kvotu upisa od 1.400 studenata. Blago rastemo svake godine, za 50 do 80 studenata. Smatramo to svojim velikim uspehom, jer dok drugi društveni fakulteti opadaju, mi ostvarujemo blagi porast upisanih - rekao je on.

Kao parametar on navodi i da dobar deo studenata koji završe osnovne upisuje master na beogradskom Pravnom. Kvota za master studije je oko 500 mesta godišnje, i uglavnom bude popunjenja.

- To nam znači. Da studenti PF vide kao fakultet na kome žele da nastave studije - rekao je on.

Prvi put od 2019. godine Pravni će povećati školarine a predloženo je da to bude za zvanični iznos inflacije sa 99.000 dinara na 114.000.

- Ove godine prinuđeni da podignemo cenu školarine, ali ne neumereno. Osnov je zvanična godišnja inflacija, naš predlog je povećanje od 15 hiljada dinara, na 114.000 godišnje - rekao je on.

Dodaje da je u zbiru inflacija za ove četiri godine mnogo viša, i ocenjuje kako je reč o minimalnom poskupljenju. Navodi da se i do iznosa školarine došlo kroz dijalog sa Studentskim parlamentom.

- Mislim da je to minimalno povećanje, i da smo dosta korektno izveli. Nije bilo protesta, problema ni prigovora. Svi su svesni činjenice povećanja troškova života - rekao je on.

Dodaje da će povećanje školarine omogućiti fakultetu da može da funkcioniše na dosadašnjem nivou. Navodi da je PF trajno maksimalno usmeren na zaštitu standarda studenata i da se nude rate za plaćanje školarine, a za taj novac samofinansirajući dobiju i sve udžbenike. Prodekan navodi da postoje i studentske stipendije i da ih svake godine bude podeljeno 100 socijalno ugroženim studentima.

Još 5 fakulteta povećalo cene školovanja

Nakon povećanje cena školarina na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu sa prethodnih 240.000 na 300.000 dinara, studenti su ogranizovali protest pod parolom "Bolje da sam upisao Harvard", a kako su za Telegraf.rs potvrdili sa pojedinih fakulteta, Arhitektonski nije jedini koji je promenio cenovnik.

Tehnički fakultet u Boru Univerziteta u Beogradu, Mašinski, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Ekonomski i Fakultet organizacionih nauka odlučili su da koriguju svoje cenovnike u školskoj 2023/24. godini, a kako su naveli za naš portal korekcije su "minimalne".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA