Vreme čitanja: oko 2 min.

Broj poginulih u saobraćaju smanjen za 7 odsto za vikend: Ova 3 prekršaja bila najdominantnija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tokom vikenda, najdominantniji prekršaji su bili prekoračenje dozvoljene brzine, nekorišćenje sigurnosnog pojasa i upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola

  • 1

Rezultati poslednje pojačane kontrole Uprave saobraćajne policije sprovedene za vikend zbog pojačanog prisustva stranih i domaćih državljana na svim putnim pravcima na teritoriji Srbije, kao i Druge centralne akcije, pokazuju da je povoljnija bezbednosna situacija u saobraćaju i da je broj poginulih smanjen za sedam posto, rekao je jutros za Tanjug Zlatko Belencan, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije.

Tokom vikenda, najdominantniji prekršaji su bili prekoračenje dozvoljene brzine, nekorišćenje sigurnosnog pojasa i upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola.

“Tokom pojačane kontrole Uprave saobraćajne policije koja je sprovedena za vikend od petka do nedelje otkriven je veći broj saobraćajnih prekršaja, pre svega prekoračenje dozvoljene brzine - 4.855 prekršaja, zatim 1.005 prekršaja za upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola i 1.890 za nevezivanje sigurnosnog pojasa. Ono što je zabrinjavajuće i dalje jeste nepropisno i nebezbedno prevoženje dece i otkiveno je 125 prekršaja”, rekao je Belencan.

On je ukazao da je jedan biciklista poginuo proteklog vikenda na teritoriji Policijske uprave za Grad Beograd, odnosno Opštine Obrenovac.

“Povoljnije je opšte stanje bezbednosti u saobraćaju. Smanjen broj saobraćajnih nezgoda za šest odsto. Takođe se smanjio broj poginulih za sedam posto, kao i broj povređenih za tri posto. Bitno je da naglasimo da se i smanjio broj poginulih od 15 do 30 godina za 63 posto”, rekao je Belencan.

On je objasnio i da je u periodu od 23. do 26. marta sprovedena Druga centralna akcija pojačane kontrole saobraćaja na teritoriji Republike Srbije, koja je usmerena na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i/ili psihoaktivnih supstanci, prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila, nepropisnog preticanja, nekorišćenja sigurnosnog pojasa za vreme vožnje na način koji je predvideo proizvođač vozila, nepropisnog korišćenja telefona za vreme vožnje i nepropisnog prevoza dece u saobraćaju.

“Tokom pojačane kontrole saobraćaja kontrolisano je ukupno 47.392 vozila. Tokom četiri dana sprovođenja akcije otkriveno je ukupno 14.285 saobraćajnih prekršaja”, rekao je Belencan.

Od ukupnog broja prekršaja, otkriveno je 1.235 prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, 60 prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, 5.666 prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja i 125 prekršaja nepropisnog preticanja. Otkriveno je, prema njegovim rečima, i 2.709 prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa za vreme vožnje na način koji je predvideo proizvođač vozila, 754 prekršaja nepropisnog korišćenja telefona za vreme vožnje, 120 prekršaja nepropisnog prevoza dece u saobraćaju i 3.616 ostalih prekršaja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pop

    3. april 2023 | 09:38

    Normalno najvise kazni zbig brzine. Naplacuju za 55km/h.Pre 30god.bilo dozvoljeno 60km/h u naselju a vozila bez jastika pojasa itd.Sad kola imaju razna pomagala a brzine manje. Ne moze niko da kaze da nije direktiva da se puni budzet.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA