Vreme čitanja: oko 1 min.

Mija i Antonije 3 godine preko leta žive u Beljini: Čačanske rode sačekale da prođe sneg, pa se vratile

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dolaskom roda u neko mesto najavljuju se lepe vesti. Ranijih godina sa sobom su donosile i pravi bejbi bum, jer je nedugo nakon što su se vratile u čačanskom porodilištu rođen rekordan broj beba

  • 1
roče, čačak, beljina Foto: Rina.rs

Dok su na sever Crne Gore rode poranile, pa je bračni par dugonogih ptica iznenadio sneg, ove šumadijske su pametno sačekale da prođu verovatno i poslednji trzaji zime i stigle su u čačansko selo Beljina. Mija i Antonije već tri godine vraćaju se u pobrđa Zapadne Srbije, a prethodnih godina sa sobom dovode i pojačanje.

- Njihovom seobom najviše su se obradovali mališani koji su svaki dan gledali i nebo i nadali im se. One su gosti čije nam društvo uvek prija i uvek se obradujemo kada se vrate i volimo da ih posmatramo. Mislim da sam pročitao da su rode baš na ovom mestu bile pre sto godina, i drago nam je što ih ponovo vidimo u Beljini. Sada ih sve više ima i prava je lepota što su ove neobične ptice baš kod nas - rekao je za RINU meštanin sela Beljina.

U Srbiji je zabeleženo oko 1.200 parova roda, ali 80 posto populacije gnezdi se severno od Save i Dunava. Poslednjih godina ove ptice postali su rado viđeni gosti i u kontinentalnom delu zemlje.

- Nekako su se rode sprijateljile sa našim ljudima i krajem, zbog toga se rado vraćaju i zbog toga ih niko niko ne dira i oduševljeni su kada se nađu u nečijoj blizini. Ovde u Čačku mi imamo zabeležena tri para roda na celoj teritoriji. Niko ih ne dira - Dragiša Petrović iz Udruženja "Sove na oprezu".

Dolaskom roda u neko mesto najavljuju se lepe vesti. Ranijih godina sa sobom su donosile i pravi bejbi bum, jer je nedugo nakon što su se vratile u čačanskom porodilištu rođen rekordan broj beba.

(Telegraf.rs)

Video: Rode se vratile sa juga, ali ih je dočekao sneg

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA