Vreme čitanja: oko 1 min.

Obrazovan Savet za pitanja starosti i starenja: Na čelu Darija Kisić, evo čime će se baviti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Savet se obrazuje na vreme od četiri godine od dana stupanja na snagu ove odluke

  • 1
stariji par, starci, muž i žena, penzioneri, sede na klupi odmaraju u šetnju, šetnja Foto: Shutterstock

Vlada Srbije donela je odluku da se obrazuje se Savet za pitanja starosti i starenja kao stručno savetodavno telo Vlade, objavljeno je u "Službenom glasniku".

Kako se navodi, zadaci Saveta su: da razmatra pitanja starenja, društvenog i ekonomskog položaja starih lica, mogućnosti korišćenja njihovih radnih i stvaralačkih potencijala i učešća u razvoju društva, privrednom i javnom životu; pokreće odgovarajuće inicijative za unapređenje saradnje sa državnim organima, stručnim, humanitarnim i strukovnim organizacijama i udruženjima radi poboljšanja kvaliteta života u starosti; podstiče i uključuje sve relevantne činioce da na svim nivoima deluju u cilju stvaranja boljih mogućnosti za aktivno starenje; podstiče ostvarivanje efikasne podrške i saradnje između različitih starosnih grupa, kako bi zajednički osmislili inovativna rešenja za podizanje kvaliteta života osoba u starijoj dobi.

Takođe, Savet će se baviti i razmatranjem pitanja unapređenja naučnih i stručnih disciplina u oblasti gerontologije, odnosno u oblasti brige o starijima; pokretanjem inicijative za izmene i dopune propisa koji regulišu pitanja od značaja za socijalnu sigurnost i kvalitet života u starosti; predlaganjem unapređivanja i usmeravanja međunarodne saradnje u ovoj oblasti; zauzimanjem stavova, davanjem mišljenja i kroz preporuke predlaganjem odgovarajuih rešenja za preduzimanje odgovarajućih mera koje doprinose ostvarivanju unapređenja u oblasti gerontologije.

Baviće se i praćenjem stanja u oblasti ostvarivanja ciljeva socijalne zaštite starijih; ocenjivanjem efekata preduzetih mera i o tome obaveštava Vladu; iniciranjem i podržavanjem različitih programa i aktivnosti u oblasti starosti i starenja i njihovu implementaciju u društvu, privrednom i javnom sektoru.

Savet se obrazuje na vreme od četiri godine od dana stupanja na snagu ove odluke.

Za predsednicu Saveta izabrana je prof. dr Darija Kisić Tepavčević, ministarka za brigu o porodici i demografiju, a njena zamenica biće Sandra Grujičić.

Savet će dostavljati izveštaj o radu nadležnom odboru svakih 60 dana, a Vladi najmanje svakih 90 dana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA