Vreme čitanja: oko 1 min.

Počinje veliki Kongres Udruženja endoskopskih hirurga: Beograd domaćin stručnjacima iz više od 15 zemalja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Više od 40 stranih predavača je potvrdilo učešće

  • 0
Srđan Mijatović, specijalista opšte hirurgije, Urgentni centar FOTO: Privatna arhiva

U beogradskom hotelu "Hajat" danas počinje treći veliki Kongres Udrženja endoskopskih hirurga, koji se održava do 21. aprila, a na kojem će ekskluzivno, kao što smo objavili, biti predstavljen robot koji će zameniti ruke hirurga

Doktor Miloš Bjelović, predsednik Udruženja endoskopskih hirurga Srbije podseća najpre u razgovoru za Telegraf.rs da je prvi kogres Udruženja, koje je osnovano 2016. godine, održan 2017. godine, a drugi 2019.

- Ideja je bila da se kongres održava svake dve godine ali nas je korona malo omela u tome. Ovo je treći kongres. Tema ovog kongresa, koji će trajati tri dana, biće - laparoskopska minimalna invazivna hirurgija sreće robotsku hirurgiju. Biće nam na raspolaganju više od 40 eminentnih stručnjaka, dominantno iz Evrope. Na prethodnim kongresima bilo je i kolega iz Azije. Ovaj put je dominantna Evropa. Više od 15 zemalja Evope će biti prezentovano ovde, iz nekih zemalja će biti i po dva, tri hirurga, a inače se radi se o eminentnim hirurzima koji rade laparoskopsku i robotsku hirurgiju - kaže dr Bjelović.

Na ovom kongresu je rad planiran u četiri paralelne sesije. Preko 40 stranih predavača je potvrdilo učešće.

Preko 30 kompanija podržalo je rad Kongresa, a u izožbenom postoru predstaviće se preko 20 izlagača medicinske opreme i lekova i prikazati najnovija tehnička dostignuća koja danas čine minimalno invazivnu hirurgiju bezvednijom nego ikad.

Biće predstavljen i hirurški robot Versius, a učesnici Kongresa imaće priliku da probaju da simulaciju rada na njemu.

(Telegraf.rs) 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA