Vreme čitanja: oko 2 min.

Niko ne bi ni pomislio da bračni zavet da pred Čolom? Poznati glume matičare, šta na to kažu čitaoci Telegrafa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rezultati ankete pokazali većinski isti stav po pitanju organizacije venčanja

  • 0
Mladenci, potpis, prezime, matičar, mlada, mladoženja, venčanje, lažni matičar, anketa Foto-ilustracija: Shutterstock, Telegraf.rs, Nikola Tomić

"Lažni matičari" venčavaju parove u Srbiji godinama unazad. Praksa je postala vidljivija u periodu epidemije korone, ali sagovornica Telegrafa, Marijana Vukadin, koja je organizator venčanja proteklih 18 godina, rekla nam je da za to zna otkako je u poslu. Ipak, čini se da je ova mogućnost, nemenjena onima koji iz nekog razloga ne mogu da upriliče pravo građansko venčanje, za mnoge nepoznata.

Tako bar sugerišu rezultati ankete u kojoj su naši čitaoci učestvovali. Od njih 235, koliko ih je podelilo svoj stav, skoro 39 odsto misli da je reč o novotariji. "Privlačenje pažnje, ne znam kome je to uopšte palo na pamet", mišljenje je koje zastupa čak 91 čitalac.

Na strani koja je "protivna" bilo je i šezdeset dvoje koji su se opredelili za stav: "Nije mi svejedno, ne želim da se venčavam danima. Hoću to da obavim u danu svadbe". Reč je onima koji su aludirali na to da protokolarno venčavanje uz matičara koji je zapravo glumac, traži i odvajanje vremena za odlazak u matičnu službu opštine, kako bi se brak ozakonio.

U zbiru reč je o 65 odsto anketiranih, koji se ne bi opredelili za lažnog matičara na svom venčanju.

Beležimo i mali procenat, jednocifrenih 8,5 odsto, koji su oduševljeni idejom da ih venča neko poznat, što je mogućnost koju organizatori venčanja otvaraju za svoje klijente. Slično je kao sa muzičarima - ako je neko poznat, cena je "jača".

"Možda to nekom nije skupo", rekla nam je sagovornica.

Govorila nam je i o tome da uprkos povremenoj negativnoj oceni javnosti, koju čini se, potvrđuju i rezultati ankete, nije reč o pomodarstvu, već o potrebi. Razlozi iz kojih se "fejk" matičari mogu angažovati su brojni. Od ograničenog radnog vremena matičara, postojanja jedne matične knjige, a možda velikog broja venčanja u istom danu, preko problema administrativne prirode - da neka dokumentacija kasni ili da ne bude obrađena na vreme.

Sa druge strane, bitno je, ističe, da se svi koraci na venčanju ispoštuju. Svaki od njih ima svoju funkciju.

"Posle venčavanja ide fotografisanje, pa se uručuju pokloni, postoji ritual, kojim sve to redom ide... Bez matičara, kada bi došlo čestitanje", pita sagovornica.

U komentarima na tekst bilo je i otvorenog sučeljavanja - onih sa lepim iskustvom i onih koji misle da su uzori pogrešni. Tu se poteglo i pitanje patriotizma.

"Ljudi, dosta više amerikanizacije i prihvatanja nekih zapadnih gluposti, zna se gde se Srbi venčavaju i kako već vekovima. I sve je funkcionisalo kako treba i bez tih "dobrih" zapadnih sistema! Pa, oni nam zabijaju nož u leđa decenijama, a vi prihvatate njihova pravila! E, baš ste patriote i pravi Srbi", napisao je jedan čitalac, oštro odbacujući ovu ideju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA