≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Šok bombe, sprečen napad teroriste, helikopteri i migovi parali nebo: Sve spremno za spektakl u Batajnici

Vreme čitanja: oko 4 min.

Migovi su se u brzini od 1.000 kilometara na sat izgubili nebom pod oblake da ih ni najbolji objektiv nije mogao snimiti

  • 15

Zvuk škripe guma zaparao je uši svih prisutnih. Glave su se okrenule nadesno ka zvuku, a zatim su svi pogled zakucali pravo ispred sebe. Trgla su ih dva zvuka fleš i šok bombi, i munjevit prilaz specijalaca, kobri... Tri automobila opkolila su jedan. Ni pola sekunde nije bilo potrebno jednom od njih da se popne na "neprijateljski" automobil, razbije šoferku, a ostali pretnju izvedu iz automobila..

Ruke na leđa! Lezi dole!

Gotovo!

Upravo je sprečen teroristički napad u Batajnici... Tehnikom grozd helikopterima je evakuisano nekoliko osoba.

A, sve je počelo intoniranjem himne i pozdravom ministra odbrane Miloša Vučevića, potpredsednika Vlade.

- Sve je spremno za spektal u subotu - rekao je ministar Vučević.

Taj spektal održaće se u subotu, 22. aprila na Vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici. Biće prikazane sve sposobnosti Vojske Srbije, nazvane "Granit 2023".

Pored ministra odbrane Miloša  Vučevića, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milana Mojsilovića i ostatka vojnog vrha, očekuje se prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, patrijarha Porfirija, premijerke Ane Brnabić i svih članova Vlade, zatim predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, premijera Mađarske Viktora Orbana i mnogo drugi gostiju.

Veliki prikaz naoružanja Vojske Granit 23 Foto: Milena Đorđević

Svi oni će imati priliku da uživaju u spektakularnoj priredbi i izložbi koju su pripremili pripadnici svih odreda i jedinica Vojske Srbije, a sve ono što će se videti tada prikazano je i danas na generalnoj probi u Batajnici.

Nakon intoniranja himne i pozdrava ministra odbrane Miloša Vučevića,  zastava Srbije vijorila se i spuštala se, rekli bismo s neba, za šta se potrudila padobranska jedinica svojim skokom.

A onda je krenuo niz ešalona helikoptera i aviona.

U letačkom delu programa nastupaju avioni "MiG-29", "Orao" i "Lasta", i helikopteri "Mi-35", "H-145M" i "Mi-17" sa gondolom sa mitraljezom.

Dok deo terorista, pokušava da se izvuče motornim vozilom, i kao što gore rekosmo bivaju sprečeni, "orao", koji može da dejstvuje i danju i noću, upada u teritoriju. Nakon njega, tehnikom grozd evakuisano je nekoliko osoba iz ugrožene teritorije.

Svoju snagu kad lete 1000 kilometara na sat pokazali su migovi, koji su se u toj brzini izgubili nebom pod oblake da ih ni najbolji objektiv nije mogao snimiti.

Veliki prikaz naoružanja Vojske Granit 23 Foto: Milena Đorđević

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas generalnoj probi za prikaz sposobnosti Vojske Srbije.

Ministar Vučević istakao je da je danas bio u prilici da se uveri da je sve spremno za predstojeći prikaz sposobnosti Vojske Srbije.

- S velikim ponosom i zadovoljstvom mogu da konstatujem da je uspešno izvršena generalna proba i to će biti moj izveštaj predsedniku Republike, kao vrhovnom komandantu. Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane s nestrpljenjem i s velikom nadom čeka 22. april i subotu koja je pred nama, da ovo još jednom prikažu pred celokupnom javnošću Republike Srbije i brojnim gostima iz inostranstva. Zaista sam ponosan i koristim priliku da čestitam i načelniku Generalštaba Vojske Srbije generalu Mojsiloviću i svim pripadnicima Vojske Srbije, mojim saradnicima iz Ministarstva odbrane i svim ljudima koji su učestvovali u pripremi. Ovo deluje vrlo, vrlo impresivno i na ponos čitave naše otadžbine i svih njenih građana – istakao je ministar odbrane.

Svima je jasno, naglasio je ministar Vučević, koliko je Vojska Srbije napredovala, koliko je snažnija, opremljenija, a pre svega osposobljenija, ornija i motivisanija, nego što je to bilo u godinama iza nas.

- Takve stvari se više ne ponavljaju i na ponos cele otadžbine i svih njenih građana Vojska Srbije najsnažniji je garant slobode i nezavisnosti naše države – naglasio je ministar odbrane.

Veliki prikaz naoružanja Vojske Granit 23 Foto: Milena Đorđević

On je uputio poziv svim građanima da u subotu dođu na prikaz sposobnosti Vojske Srbije "Granit 2023".

- Koristim priliku da pozovem sve građane Srbije na aerodrom u Batajnici, koji nosi slavno ime po jednom od najvećih heroja i stradalnika 1999. godine – pukovniku-pilotu Milenku Pavloviću, da dođu i ulepšaju obeležavanje Dana Vojske. Posebno pozivam roditelje sa decom, škole sa đacima, biće prelep dan – rekao je ministar odbrane.

Na prikazu povodom Dana Vojske Srbije angažovano je više od 5.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, oko 2.300 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 60 vazduhoplova.

Biće prikazano najsavremenije naoružanje i vojna oprema Vojske Srbije, kao i deo sredstava iz razvoja preduzeća domaće odbrambene industrije.

Veliki prikaz naoružanja Vojske Granit 23 Foto: Milena Đorđević

Izložbu će činiti i protivvazduhoplovni raketni sistemi "FK-3" i "Pancir", modernizovani raketni sistemi "Kub", protivavionski samohodni artiljerijsko-raketni sistem PASARS, protivoklopni raketni sistemi "Kornet", kao i samohodna top-haubica 155 mm NORA i modularni "Oganj".

Deo postavke su i oklopna borbena vozila "Lazar-3", "Miloš" i "Hamer", oklopni transporteri MRAP 6x6, tenkovi T-72MS, oklopno-izviđački automobili BRDM-2MS, besposadna vozila "Mali Miloš", savremene bespilotne letelice najboljih karakteristika u svojoj klasi "CH-92" i "Pegaz", kao i savremena optoelektronska sredstva.

Osim toga, posetioci će imati priliku da vide vertikalne manevre specijalnih jedinica, nalete vazduhoplovnog ešelona i defile pripadnika specijalnih jedinica opremljenih najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom.

Kapije vojnog aerodroma "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" biće otvorene u subotu za sve građane od 9 do 15 časova, a najatraktivniji deo programa počeće u 11 časova.

Ulazak na vojni aerodrom biće omogućen iz tri pravca - glavni ulaz na vojni aerodrom, ulaz u Vazduhoplovni zavod "Moma Stanojlović", kao i ulaz na aerodrom iz pravca Nove Pazove.

(Telegraf.rs)

Video: Održana je vojna vežba u Nikincima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • drago777

    20. april 2023 | 19:58

    Koji cirkus

  • Mrki

    20. april 2023 | 19:59

    Gledao sam , jednom, uživo na Savi desant specijalaca na brod koji su " oteli teroristi". Kako to smešno izgleda,navodni teroristi bi mogli motkama da ih omlate koliko to deluje sporo i neuvežbano ...

  • Bata

    20. april 2023 | 21:09

    Šarada za vojnički nepismen narod! Nema služenja vojnog roka, nema vojnika, čemu sve ovo služi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA