≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Srpska policija ima novi super radar: Za 0,2 sekunde kažnjava 5 vozača, snima već dve nedelje

Vreme čitanja: oko 3 min.

U Pančevu je radar za samo nekoliko sati snimio 620 vozača

  • 48

Vozače u Srbiji već dve nedelje "lovi" radar najnovije generacije, a kako fukcioniše za "Telegraf.rs" govori Dejan Stević, potpukovnik Uprave saobraćajne policije.

Ono što je fascinatno jeste da sistem istovremeno meri brzinu do pet vozila u pet saobraćajnih traka, bez obzira na smer kretanja. Tako da se za svega od 0,2 do 0,4 sekunde može kazniti pet vozača. Ovaj munja radar "loviće" i vozače koji prolaze na crveno svetlo.

Prema rečima našeg sagovornika iz Uprave saobraćajne policije ovaj radar nije moguće prevariti i to je i dokazano.

  • Kojim rezultatom se možete pohvaliti?

Na teritoriji Pančeva u jednom danu detektovali smo 620 nepropisnih brzina, uz pomoć samo jednog uređaja. Za sada svakodnevno koristimo tri uređaja.

Dejan Stević, Mup Foto: Nikola Anđić
  • Kako funkcioniše "dual radar"?

Sam ovaj radarski sistem se razlikuje od ostalih sistema zato što ne pravi selekciju vozila. Ne snimamo samo ono prvo vozilo koje se nalazi u koloni vozila koji se kreću neporopisnom brzinom i samo to prvo vozilo koje smo snimili mogli smo do sada da procesuiramo. Ovaj novi radarski sistem nam omogućava širi opseg kontrole vozila. To je radar poslednje generacije koji može u jednom momentu da snimi brzinu i podatke o vozilu. Kada govorimo o podacima treba reći da je to registratska oznaka, tip i marka vozila, kao i saobraćajnu traku koja se nalazi u isto vreme u pet saobraćajnih traka. Moram da napomenem, da nije bitno da li se radi o saobraćajnim trakama istog ili različitog smera. Nabavkom ovih uređaja Ministarstvo unutrašnih poslova Republike Srbije najopremljenijih policija u regionu, ali i šire. Sam sistem za automatsku detekciju prolaska kroz crveno svetlo na semaforu svojim video nadzorom beleži video zapis koji se sastoji od više frejmova, sam opseg ovog zapisa obuhvata jedan širi deo raskrsnice, tako da mi zapravo imamo tu četiri fotografije koje izdvajamo iz video zapisa prolaska kroz crveno svetlo.

Dejan Stević, Mup Foto: Nikola Anđić
  • Da li možete da nam objasnite kako izgledaju fotografije ?

Sam video zapis nam je osnova tog dokaznog materijala za neki postupak koji će se voditi pred Prekršajnom sudu. Sistem odvaja one najvažnije fotografije koje su nama ključne. Dakle fotografija jedan na kojoj je prikazana raskrsnica sa zaustavnom linijom ili pešačkim prelazom na kojoj je uključeno crveno svetlo. Dakle, prva fotografija je prazna raskrsnica koji je od zaustavne linije nekih pet, šest metara i uključeno je crveno svetlo. Druga fotografija vozilo koje je u pokretu, ali fotografija izdvaja onaj momenat kada je uključeno crveno svetlo, a vozilo se nalazi ispred zaustavne linije napominjem u pokretu. Treća fotografija je kada je vozilo prošlo većim svojim delom zaustavnu liniju, još uvek je uključeno crveno svetlo i četvrta fotografija kako vozilo napušta raskrsnicu, odnosno deo koji kamera obuhvata kada je i dalhe uključeno crveno svetlo.

  • Po čemu se ovaj radar razlikuje od svog prethodnika?

Ovaj radarski uređaj za samo 0,2 do 0,4 sekunde uspe da snimi pet vozila i odredi koje se u kojoj traci nalazi, odredi njihovu brzinu, usnimi registratsku oznaku i sve te podatke akumulira u jedinstvenu bazu podataka gde nakon toga spaja elemente prekršaja sa utvrđenim identifikacionim elementima vozila i dobijamo jednu procesnu građu koja će nam biti relevantna u dokaznom postupku.

Inače, u nedavnoj akciji Roadpola, u Srbiji, procesuirano je 40.000 vozača koji su prekoračili brzinu.

(Telegaraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrki

    27. april 2023 | 20:09

    Jadna je država gde narod služi samo za poreze i kažnjavanja...

  • 1

    27. april 2023 | 21:21

    Cestitam policijo, ova spravica ce da napravi vise para nego bilo koja fabrika, samo udri po narodu dok ih sve ne iselite u normalne drzave, a onda udarajte po indijcima, pakistancima i ostalim nesrecnicima sto dodju da zive u srbiji umesto nas koji se iseljavamo.

  • Zex

    27. april 2023 | 20:16

    Nit srama nit stida kad se vidi koga samo kažnjavaju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA