Vreme čitanja: oko 1 min.

Osam od 10 budućih prvaka u Srbiji ima neki poremećaj u govoru: Logoped upozorava šta nikako ne činiti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sistematski pregledi se privode kraju, procene koje i ove godine imamo su alarmantne

  • 2
društvene mreže, deca, telefon Foto: Pixabay.com

Osam od deset budućih prvaka ima neki poremećaj u govoru – ne zna ili ne ume pravilno da izgovori sva slova ili ima premali fond reči za svoj uzrast, pokazali su sistematski pregledi za polazak u školu. Uzroci nastanka govornih mana su raznovrsni, a stručnjaci upozoravaju da u velikoj meri tome doprinosi upotreba pametnih telefona i tableta.

Sistematski pregledi se privode kraju, procene koje i ove godine imamo su alarmantne – četiri petine predškolaca ima neku vrstu govorne mane.

Logoped Marijana Mirković gostujući u Jutarnjem programu RTS-a istakla je da je u poslednjih deset-petnaest godina broj dece sa govorno jezičkom patologijom u stalnom porastu.

- Svakodnevno se susrećemo sa različitim govornim patologijama, i ne samo jezičkim već i sa decom koja imaju mnogo ozbiljnije kašnjenje u psihomotornom razvoju. Deca ne znaju da izgovaraju glasove, ali imaju i problem u rečniku, rečenicama, slabije se verbalno izražavaju. Više su u virtuelnom svetu nego što su upućeni na razgovor sa svojom okolinom - istakla je logoped.

Dodaje da su moderne tehnologije delom krive za to, kao i roditelji koji su veoma optertećeni svakodnevnim obavezama, pa je kvalitet i vreme provedeno sa detetom nedovoljno.

- Stalno apelujemo na mlade roditelje da deci u uzrastu od dve, tri godine ne daju telefone i tablete. Treba objasniti detetu da to nije dobro, jer dete treba da sluša roditelja. Tada se remeti dečja pažnja, kao i kontakt jer je još uvek u razvoju - istakla je Marijana Mirković.

Ističe da je važno da se roditelji više bave decom i osluškuju njihove potrebe.

Roditeljima nije lako jer su deca "karakterno teška" i imaju svoje zahteve.

Mali je broj poslušne dece danas.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 581

    30. april 2023 | 06:10

    Deca imaju poremećaj u govoru zbog mobilnih i tableta, po ceo dan bulje u ekran u one karikature od crtanog i izgubljena za ovaj svet, 500 din je pola sata da dođe logoped i kaže toliko posla ima da treba još dvoje njih da uključi da bi postigli koliko imaju poziva.

  • Mama

    30. april 2023 | 15:54

    Vratite logopede u škole I vrtiće!!! Za roditelje je preskupo 5€ po času plus vreme za vođenje i vraćanje dece sa časa. Zaposlite nekoliko hiljada defektologa sa biroa, dajte ljudima platu, pomozite roditeljima i deci...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA