≫ 

Vreme čitanja: oko 7 min.

Ubio je devojčicu za klavirom, imao tačan raspored svojih žrtava po odeljenjima: Svi detalji zločina u školi

Vreme čitanja: oko 7 min.

Pozvao je policiju i rekao da je upucao više osoba

  • 56

 

U Vladi Srbije održana je vanredna konferencija za novinare zbog masovne pucnjave koja se jutros dogodila u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru u Beogradu, kada je učenik K.K. (14) ubio osmoro dece i radnika obezbeđenja, i ranio šestoro učenika i nastavnicu

Na konferenciji su se novinarima obratili ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić i Branko Ružić, ministar prosvete, kao i načelnik beogradske policije Veselin Milić.

Konferencija je počela minutom ćutanja, a zatim je Ružić  najpre izrazio najdublje žaljenje zbog ovoga. Kazao je i da je u Srbiji doneta odluka o trodnevnoj žalosti od petka 5. maja i zaključno sa nedeljom 7. maja, i zamolio sve da izađu roditeljima u susret da na miru isprate svoje najmilije.

- Tragedija koja se dogodila u OŠ "Vladislav Ribnikar" - osmoro dece je nažalost izgubilo život. Decu roditeljima ne može niko da vrati. Učenik je počinio bestijadni cilj, prvi put ovakav u Srbiji. Prsten obezbeđenja je jutros bio prisutan kao i uvek u ovoj školi. Funkcionisao je i video nadzor, bio je prisutan i školski policajac. Zahvalan sam zdravstvenim radnicima i molimo Boga da budu dobro svi koji su hospitalizovani i kojima se ukazuje zdravstvena pomoć - kazao je ministar Ružić.

Naveo je da je šestoro dece  hospitalizovano i jedna nastavnica. Zahvalio se na hrabrosti nastavnicima i svim zaposlenima. Istakao je da je neophodna podrška svim roditeljima.

- Nezamislive su scene kako je bilo toj deci koja su doživela taj strah. Vlada je donela odluku o trodnevnom danu žalosti. Od sutra će nastava otpočinjati sa minutom ćutanja - kazao je Ružić.

Kazao je i da je Srbija, takođe, deo ovog sveta u kojem se ovakve stvari sve češće događaju.

- Evidentan je kancerogen i poguban uticaj interneta i video igrica i zapadnih vrednosti i svima nama je jasno da je potreban krupan preokret, pooštravanje mera i sistemsko iznalaženje rešenja, kako ova tragedija ne bi prerasla u društveno prihvatljiv model ponašanja.  Mi smo danas imali veoma sadržajan emocijama nabijen razgovor sa predsednikom republike Aleksandrom Vučićem, sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, mi ćemo danas i kao i Vlada izaći sa još jasnijom slikom - kazao je Ružić.

Apel je da dozvolimo porodicam preminulih da svoje isprate na miru i da svima onima koji vide političko lešinarenje treba da se pogledaju u ogledalo i razmisle da se jedna ovakva tragedija sagleda iz svih aspekata, i da ima potencijal da da odgovore  na sve ove izazove - rekao je Ružić.

Ministarka Danica Grujičić kazala je da za 40 godina radnog ovo njeno najstrašnije iskustvo i kao lekara i kao čoveka.

- Troje dece je u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj i četvoro - troje dece i nastavnica u Urgentnom centru, dva dečaka koja su smeštena u Tiršovoj, imaju povrede donjih ekstremiteta, odnosno nogu i oni su stabilno, nažalost devojčica je pretrpela prostrelnu povredu glave i ona je kritično, urađena joj je operacija i sve što je moglo da se učini, međutim oštećenje je veliko i za njen život se bore", rekla je ministarka.

Ona je dodala da je u Urgentom centru troje dece, devojčica koja je primljena sa prostrelnom ranom trbuha, i njoj nisu nađene unutrašnje povrede i stabilno je ima i povredu ruku.

"Zatim dečak koji ima provredu noge je trenutno u ortopedskoj sali i dečak koji je prostreljen kroz grudni koš, vrat i ima povredu kičme, 5. i 6. vratnog pršljena i on je najteže povređen od ovih koji su u UC, operacija traje još uvek, rađena su i neka dodatna snimanja, moraće da se rade i vrše intervencije. Nastavnica koja ima povredu karlice i ruku, trenutno je u sali i obrađuju joj ruke, karlica je zbrinuta i ona je u živptnoj opasnosti", rekla je Grujičić.

Ona je izrazila saučešće u svoje i u ime Ministarstva i cele vlade roditeljima koju su decu izgubili, ispratili u školu.

"Za 40 godina u zdravstvu, od devedesetih godina kada sam se svačega nagledala, ovo je možda moje najstrašnije iskustvo kako kao lekara, tako i kao čoveka", rekla je ona.

Ministarka se zahvalila svojim kolegama koji su pružili sve kako bi spasili povređene i poželela da se deca i nastavnica oporave. Dodala je i da će Instutut za mentalno zdravlje organizovati dve linije na koji će svi oni koji osećaju potrebu za psihološkom potrebu da se jave.

"Ja sam sa dr Milicom Pejčić, koja je direktorka, razgovarala ako neko ima potrebu biće primljen na razgovor lično, da mu se pomogne i da savet", rekla je ona. O zdravstvenom stanju dečaka koji je sve ovo uradio, dodala je ministarka odlučiće odgovarajuće institucije.

Prof. Grujičić se zahvalila i radnicima Hitne pomoći, koji su reagovali brzo.

Veselin Milić,  načelnik beogradske policije. koji je do detalja objasnio kako se ovaj krvavi pir odigrao, naveo je da je on mesec dana planirano za izvršenje. K.K. je u dužem vremenu to planirao, motiv nije saopštio. Vatreno oružje uzeo je iz očevog stana i doneo sa četiri molotovljeva koktela

- Nemi smo pred ovom tragedijom. Ogromna ljudska tragedija. Jutros oko 8.40 časova dežurnu službu PU za Beograd pozvala je Jovanović Ivanka,  pomoćnik direktora, prijavila je da je u školu ušlo dete sa vatrenim oružjem, i da nasumično puca. Odmah su upućene patrole policije. Nakon toga je u 8.42 pozvalo N. N. lice i predstavilo se kao K.K. i rekao da je upucao više lica. Doalskom policije na lice mesta, utvrđeno je da je došlo do upotrebe vatrenog oružja od strane dečaka koji je i pozvao našu službu. Osam učenika je stradalo 7 devpjčica i jedan dečak - rekao je Milić.

Dodao je da je dvoje dece životno ugroženo.

-  Odmah nakon navedenog događaja na licu mesta smo lišili počinioca. Pronađeno je i oružje kojim je izvršeno krivično delo i četiri molotovljeva koktela. Imao je spisak dece koje je planirao da likvidira. Motiv još nije utvrđen. Niti nam je rekao. Izabrao je iz razloga što je učionica istorije bila blizu ulaza u školu, aprvi čas imalo je njegovo odeljenje VII/2. Pištolje je uzeo iz stana svoga oca. Ostavio ih je u torbu koju je pripremio i poneo četiri molotovljeva koktela. P dolasku u školu odmah je pucao u radnika obezbeđenja, nakon toga se okrenuo ka deci koja je bila dežurna i pored nje koja je stajala za stolom, i jednoj koja je stajala pored klavira, pucao ka njima i lišio ih života.

- Zatim je nastavio ka učionici istorije, usput zamenio okvir i pucao ka učiteljici, i ostalim učenicima. Zatim izlazi iz učionice, odlazi do dvorišpta škole, vadi okvir, baca ga, i poziva policiju. On je izjavio da je sam ovo planirao.  Ovo je spisak dece koji je planirai da likvidira, Sam je radio plan ulaza i iizlaza u školu i kako je sam rekao odredio prioritetne  mete. Skica izgleda kao iz neke video igrice ili horor filma. što ukazuje da je detaljno po razredima škole planirao kako da uđe u koju učionicu i kako koje dete da likvidira i po kom broju - iz VII/2, VIII/4, VI/4, VIII/2, VII/4 i VII/3, i to po broju po broju 1,4, 2, 6 i 6... Odredio je prioritetne mete. Kako koje dete likvidira i po kom broju.  Koga će iz kog razreda da likvidira imao je brojeve - rekao je Milić na konferenciji za mediji.

Rekao je da je bio na hiljade uviđaja a da je ovo je u srpskom društvu nezapamćeno. Istakao je da je pitanje za ceo sistem šta treba da uradimo da sprečimo slično

On je dodao da je po izjavi direktora, dete koje je bilo uzoran đak i uzoran drug, i koje nema nijedne uočene emocionalne probleme koji bi ukazivali na ovakvo zlo.ne znate kako

Na pitanje novinara da li je istina da je dečak nekoliko puta pretio bombom i kakvi se mehanizmi sada preduzimaju, ministar Ružić je kazao da je zbog toga malo smislenije prilazimo ovoj temi.

- Kada dobijate ovakvo pitanje neko bi rekao da se to dogodilo. Mi nemamo takva saznanja. Niko nam to nije ukazao na to što ste vi čuli od zaposlenog od dotičnog u školi. Ukoliko taj zaposčleni ima ime i prezime nek dođše i neka prijavi - rekao je Ružić i istakao da je to istina da bi se svakako pristupilo procesu utvrđivanja.

Gašić je kazao da je otac izvršioca ovog teškog dela je uhapšen oba pištolja koja su nađena on tvrdi da su bila zaključana, u sefu pod šfrom ali očigledno da je dete imalo šfru.

(Telegraf.rs) 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rkt

    3. maj 2023 | 13:42

    "Evidentan je kancerogen i poguban uticaj interneta i video igrica i zapadnih vrednosti i svima nama je jasno da je potreban krupan preokret poooštravanje mera i sistemsko iznalaženje rešenje, kako ova tragedija ne bi prersala u društveno šrihvatljiv modela ponašanja." Mitrovicevi rijalitiji prepuni nasilja koji odvlace paznju ljudi sa problema i svakodnevice su sasvim ok. Pa vecini dece pristupacniji je daljinski nego video igrica(koje u danasnje vreme, za nase standarde kostaju mnogo)

  • Advokat

    3. maj 2023 | 13:31

    SMENA MINISTRA ODMAH⚠️⚠️⚠️

  • Пфк

    3. maj 2023 | 13:47

    Овај ружић треба да поднесе неопозиву оставку ако је остало и мало људскости у њему!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA