≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Građani Niša ne zaboravaljaju užase koje su preživeli 1999: Kasetne bombe ubile 16 ljudi, među njima trudnicu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Među onima koji su danas položili cveće na spomenik žrtvama NATO agresije bio je Aleksandar Trifunović, čiji je otac Trifun poginuo u bombardovanju

  • 1
Nato bombardovanje, Humanitarna intervencija, Niš, parastos, Foto: D.Kocić

Parastosom i polaganjem venaca i cveća na spomenik žrtvama NATO agresije na Univerzitetskom trgu u Nišu je obeležen Dan sećanja na civile civile stradale od kasetnih bombi tokom bombardovanja 1999. godine.

Pre 24 godine u NATO bombardovanju Univerziteta, Velike pijace, autobuske stanice i naselja pored Kliničkog centra, poginulo je 16, a teže ranjeno 18 građana.

Među stradalima je i Nišlijka Ljiljana Spasić (26) koja je bila u sedmom mesecu trudnoće.

Među onima koji su danas položili cveće na spomenik žrtvama NATO agresije bio je Aleksandar Trifunović, čiji je otac Trifun poginuo u bombardovanju.

Trifunović je kazao da je njegov otac poginuo ispred praga svoje kuće u ulici Ljube Nenadovića, a njegov sin i snaja su uz veliku sreću preživeli.

- Otac je imao tada 86 godina, ali je bio vitalan. Stajao je ispred kuće kada su se odjednom pojavili avioni i zasuli čitavo naselje kasetnim bombama. Geleri su izrešetali celu kuću i naneli teške povrede mom ocu Sinu je jedan geler prošao pored glave, a snaji pored kičme. Pidžama joj se zapalila, ali srećom nije bila povređena ni ona, ni moj sin - jecajući govori Trifunović.

On je kazao da je u momentu bombardovanja bio u gradu, ali da je došao do svog naselja čim su se avioni razišli.

- Zatekao sam užas, ranjene i poginule ljude na ulici, uništene kuće. Pomogao sam da jednog mlađeg komšiju koji je bio teško ranjen unesemo u kola, a kada sam stigao do svoje kuće zatekao sam oca takođe teško ranjenog. Još je bio živ, ali je vrlo brzo preminuo u bolnici - vidno potrešen izjavio je Trifunović.

Svakog 7. maja, dodao je, dolazi do spomenika i zapali sveću svom stradalom ocu, ali i drugim nevinim žrtvama.

- Taj dan me boli i dalje kao da je juče bio. Sećam se svih detalja užasa, plač i jauke. Moj otac jeste bio star, ali i dan dan žalim što je tako nastradao, na svom kućnom pragu. Ne zaboravljam taj prizor ispred kuće, njega ranjenog i kruške koju su geleri iščupali i oborili na zemlju - jecajući govori Trifunović.

Kako je kazao Trifunović, u njegovom naselju od kasetnih bombi stradalo je petoro ljudi, od kojih su dvojica bili baš mladi.

Bombardovanje Niša 7. maja nikada neće zaboraviti ni zastavnik u penziji Živorad Mijačić koji je u to vreme sa još jednim vojnikom prevozio drugog vojnika u Vojnu bolnicu.

- Bili smo u centru grada kada je kasetnim bombama bombardovan deo grada oko Univerziteta. Kada je bombardovanje prestalo, otišli smo do ugla Šumatovačke ulice i Bulevara 12. februar. Zatekli smo dim, jauke i plač. Pokupili smo dva ranjena muškarca i jednu ženu i odvezli ih do Kliničkog centra, tamo je već bila velika gužva i puno ljudi. Bolničari su nam pomogli da iznesemo ranjene ljude i ja više nisam ništa uspeo da saznam o njima. Ne znam da li su preživel -, rekao je Mijačić nakon polaganja venaca nastradalima.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je kazala da je trudnica Ljiljana Spasić (26) bila najmlađa žrtva bombardovanja Niša kasetnim bombama dok je Trifun Trifunović bio najstariji poginuli građanin.

- Tadašnja generalni sekretar NATO saveza Havijer Solana dan kasnije je izjavio da je u pitanju bila greška holandskih pilota. Međutim, samo pet dana kasnije, 12. maja, NATO je ponovo pokazao svoje pravo lice ponovo gađajući Niš zabranjenim kasetnim bombama - izjavila je Sotirovski.

Ona je kazala da će grad Niš uvek obeležavati 7. maj i ostaviti to u amanet mlađim generacijama da ovaj dan nikada ne zaborave.

Pukovnik u penziji, predsednik Saveza narodnoslobodilačkih ratova Srbije Anđelko Milićević je istakao da je Niš tokom NATO agresije bio najbombardovaniji grad u Srbiji.

- Niš je dao 26 žrtava, dok je više od 50 ljudi teško ranjeno, a preko 200 lakše. Nišlije su provele u skloništima 45 dana - naglasio je Milićević.

Ovom prilikom je rečeno da je tokom NATO agresije, na Niš bačeno ukupno 16 kontejnera sa 3.000 kasetnih bombi.

Vecne i cveće na spomenik žrtvama NATO agresije položili su danas predstavnici grada, niških gradskih opština, pripadnici Vojske Srbije i Policijske uprave Niš, predstavnici Srpsko-ruskog humanitarnog centra, boračkih organizacija i udruženja građana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miroslav

    7. maj 2023 | 13:41

    Ne zaboravljaju bombardovanje ali zaboravljaju ko je tada bio na vlasti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA