Vreme čitanja: oko 2 min.

Nađa preminula od morbila, danas bi slavila 8. rođendan: Poruka njene mame roditeljima stradale dece u masakru

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako ima još dve ćerke sa kojom provodi divne životne trenutke, ova mlada majka objašnjava da zalečenje nikada ne dolazi

  • 0
Nađa Petrović Foto: Privatna arhiva

"Ne postoji terapija za ovu bol, ne prolazi, ne smanjuje se..." Ovim rečima, Daragana Petrović, majka male Nađe, preminule od morbila pre 5 godina, započinje sećanje na svog anđela koji bi danas proslavio 8. rođendan. Nažalost, zbog samo jedne sekunde nepažnje, plavooka devojčica nije dočekala da pređe prag škole, upozna drugare za ceo život i izgradi svoju budućnost.

Kako kaže za Telegraf.rs, 8. maj je svake godine za nju najteži dan. Uvek počinje isto, sa stegom u srcu i postavljanjem jednog pitanja - zašto baš ona?

- Umesto da slavim ovaj dan i da mi kuća bude puna dece, ja jedva čekam da prođe, sada bi već bila u školi... - priča nam Dragana.

Terapija, dodaje, nažalost ne postoji. Iako ima još dve ćerke sa kojom provodi divne životne trenutke, ova mlada majka objašnjava da zalečenje nikada ne dolazi. Život samo teče u iščekivanju da se ponovo sretne sa plavookim anđelom.

- Svaki dan je isto... I tako dok ne odemo i mi kod njih - kaže ona.

Šest dana je prošlo od jezivog masakra koji je pogodio Srbiju u kom je osmoro dece izgubilo život, a presudio im je školski drug K.K. (13), njihov školski drug. Savet za preboljenje, Dragana nažalost nema, a verovatno i ne postoji. Ipak, može da im poruče da se bore za pravdu.

- Borite se za pravdu i ne odustajte. To je jedino što može doneti barem neki mir - zaključuje naša sagovornica.

Podsetimo, Nađa je imala autoimunu bolest, te nije smela da primi MMR vakcinu. Međutim, živela je sasvim normalan život, a po njenom ponašanju i živahnosti niko nije mogao da primeti da od nečega boluje. Razdragano i srećno dete pred kojim je svetla budućnost bila je sve do 4. januara 2018. godine, tada je za porodicu Petrović počeo pakao kom se nisu nadali.

- Tog 4. januara otišli smo na redovnu terapiju u KC Kragujevac, a tada je već uveliko trajala epidemija morbila. Normalno smo smeštene u sobu, a sutradan je u tu sobu ubačeno i dete koje je imalo konjuktivitis, kašalj i visoku temperaturu, te smo posle saznali da ima morbile. Zbog nedostatka mesta ono je ubačeno kod nas i Nađa se naravno zarazila. Oko 9. januara ona je prebačena na Institut za majku i dete. Na premeštaju nije navedeno da je bila u kontaktu sa zaraženim detetom, pa smo opet bili u četvorokrevetnoj sobi sa ostalom decom. Već 12. januara Nađa je dobila visoku temperaturu koja nikako nije mogla da se obori i krvarila je iz nosa i usta. Nije otvarala oči, dobila je konjuktivitis, celu sliku koja ukazuje na morbile. Nije se budila, nije jela ni otvarala oči, ali čula me je, to znam - prisetila se Dragana sa bolom u glasu.

20. januara stanje devojčice se pogoršalo. Nađa dobija upalu pluća, a kiseonik koji je primala nije zadovoljavao njene potrebe. Nekoliko dana kasnije prebačena je na intenzivnu negu, a od tada njeno stanje se nije promenilo. Četvrtog aprila porodica dobija one najgore vesti - devojčica je izgubila bitku.

(Telegraf.rs)

Video: Nepregledna kolona ljudi u mukloj tišini ispraća na večni počinak čuvara ubijenog u školi na Vračaru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA