Vreme čitanja: oko 2 min.

Nepoznate osobe u Martonošu kradu čamce i stoku, imaju i pomagače: "Odnesu ovce, pa ih pojedu"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Takođe i ilegalno prelaze granicu Mađarske

  • 0

Najveći migrantski ilegalni kamp nalazi se stopedeset metara od ribarske kućice na obali reke, na tako neprohodnom šumskom terenu kuda ni pripadnici policije ne mogu da prođu svojim vozilima, prenosi sajt Pannonrtv.

Tokom noći sumnja se da pojedine osobe kradu ovce. Robert Bata pokazuje obor iz kojeg je proteklih dana nestalo više grla. Kaže, tako su odneli ovce da nije čuo ni lavež pasa, očigledno su im nezvani gosti doneli hranu.

- Nedostaje. Prijavio sam i policiji, rekli su da će izaći, ali još nisu došli. Šta rade kradljivci? Odnesu ovce, ili? Pojedu ih. Ukradu. Otvoreno govoreći. Koliko vam ovaca obično nedostaje? Od 150 sada imam 142 ovce - priča on.

Prema rečima Roberta Bate ima i meštana koji pomažu kradljivcima, vode ih u skrovišta u dubini šume:

- Poznaju puteve, pokažu im i idu. Ali oni migranti koji odu, ni jedan se nije vratio. Išli su i na štakama, i hromi su išli, ni jedan se nije vratio. Negde pređu preko.

Kod ribarske kuće na obali Tise čuje se glasan lavež pasa ukoliko neko nepoznat krene na tu stranu. I pored toga, kradljivci su svakodnevni gosti koji odnose i motorne čamce i gorivo.

Od ribarske kuće šumski puteljak vodi do jednog obližnjeg migrantskog kampa gde je, prema proceni ribara, između 100 i 150 ljudi.

Uzani šumski puteljak vodi do najvećeg migrantskog kampa koji se nalazi u šumskom pojasu u Martonošu. Očigledno je odatle već veoma blizu mađarska granična ograda kao i mrtvaja Tise, na čijoj se drugoj obali takođe nalazi ograda na granici koja štiti Mađarsku. Tamo teško da mogu da pređu migranti. Povremeno ipak, prema rečima ribara, kradu čamce, i u njima ili motornim čamcima pokušaju da pređu na drugu stranu, u pravcu Segedina. Posebno pokušaju da stignu u Mađarsku u onim trenucima kada čuvari granice imaju smenu.

Ukoliko im to i uspe, hvataju ih i vraćaju u Srbiju.

Gergelj Horvatom, predsednik Saveta mesne zajednice Martonoš,kaže da je za vikend bilo dana kada je jedan za drugim pristizalo i 16 taksi vozila subotičkih registarskih oznaka, koji su nosili migrante u šumski pojas oko Martonoša.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA