Vreme čitanja: oko 2 min.

Međunarodna saradnja između Fondacije "Braća Karić" i Udruženja "Hrvatsko – makedonska tangenta"

Vreme čitanja: oko 2 min.

U prostorijama Fondacije "Braća Karić" potpisan je sporazum o međunarodnoj saradnji između Fondacije "Braća Karić" i nevladine organizacije Udruženje "Hrvatsko-makedonska tangenta"

  • 0
Karić Fondacija sporazum Foto: Promo/ Mitar Radulović

Ovim sporazumom o međusobnoj saradnji unapređena je i proširena saradnja u oblasti kulture, umetnosti, međunarodne saradnje, ljudskih prava, demokratske i političke kulture i unapređenje odnosa saradnje Srbije, Hrvatske, Makedonije i celog regiona.

Bivši predsednik Republike Hrvatske i počasni član nevladine organizacije Udruženje "Hrvatsko-makedonska tangenta" prof. dr Ivo Josipović istakao je da je potpisivanje ovog sporazuma izuzetno važan korak u pravcu poboljšanja odnosa u regionu medju svim državama, jer je Fondacija "Braća Karić" poznata po svojim aktivnostima koje idu u tom pravcu a i tangenta takođe.

-Drago mi je što sam i sam sudionik aktivnosti tangente, jer će biti sada puno zajedničkih aktivnosti koje će ostaviti traga na kvalitetu odnosa u regiji - Istakao je Josipović.

Obe strane su izrazile uverenje da kulturni dijalog doprinosi približavanju naroda, kao i očuvanju, razvoju i razmeni zajedničkog kulturnog i istorijskog nasleđa budućim generacijama, te nastojanju da zajedničkim naporima rade na poboljšanju kvaliteta zajedničkih odnosa sa ciljem da uspostave dugoročnu i efikasnu saradnju.

Dragomir J. Karić, jedan od osnivača Fondacije "Braća Karić" i narodni poslanik tom prilikom istakao je da Fondacija "Braća Karić" već 45 godina u svojim aktivnostima ima odbor za jačanje mira, demokratije, saradnje i prijateljstva medju narodima. Takođe napominje da mu je velika čast i ogromno zadovoljstvo što je Fondacija danas potpisala ovaj sporazum i na taj način uzela učešće u zajedničkoj saradnji u Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji, Bosni I Hercegovini, Crnoj Gori i celom regionu.

Dok je predsednik Udruženja "Hrvatsko-makedonske tangente" Sašo Georgievski ovom prilikom izjavio:

-Dugujemo zahvalnost za ove plodne susrete, Kompaniji BK i Fondaciji "Braća Karić". Tokom dvodnevnih razgovora dodirnuli smo mnoge teme i posebno se zainteresovali za tripartitnu saradnju, da pored Hrvatske i Makedonije bude uključena i Srbija. Ovog puta akcenat je stavljen na kulturi i umetnosti, razmeni umetničkih iskustava i negovanju zajedničke tradicije što može biti jako plodotvorno i na sam društveno – politički ambijent u regionu.

Organizovanje savetovanja, predavanja, seminara, kongresa, tribina i drugih stručnih skupova u skladu sa postavljenim ciljevima, okupljanje građana koji se bave kulturom, umetnošću i obrazovanjem, strukovno povezivanje, su samo deo predviđenih aktivnosti, koje bi se realizirali kroz razne projekte.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA