Vreme čitanja: oko 2 min.

Košava ponovo jača, danas olujni udari i do 100 km/h: Ova dva grada biće najvetrovitija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Košava je veoma jak i slapovit vetar, koji duva na udare

  • 0
Prognoza vremena kiša košava jak vetar Foto-kolaž: Shutterstock, Telegraf

Subota je donela kratkotrajni predah od olujnog vetra, ali je on i dalje bio pojačan u košavskom području. Od jutros je u Srbiji ponovo veoma vetrovito.

Srbija je pod uticajem ciklona, a njegov centar je nad severnim predelima Jadranskog mora.

Pod uticajem ovog ciklona, nad našim područjem je veoma izražen gradinet vazdušnog pritiska, odnosno razlika i to hje razlog da će biti veoma vetrovito.

Položaj ciklona je takav da preovladava veoma snažno južno visinsko strujanje.

Dakle, u Srbiji će danas duvati veoma jak jugoistočni vetar. U Pomoravlju, Podunavlju, u Braničevskom okrugu, u Vojvodini i u Beogradu košava će imati olujne udare preko 70 km/h, na jugu Banata i preko 100 km/h. Najvetrovitiji grad biće Vršac, a nakon njega Veliko Gradište.

Zbog olujne košave, preporučuje se povećan oprez i izbegavanje boravka u šumskim kompleksima i u parkovima. Neophodan oprez biće potreban i u saobraćaju.

Jaka košava duvaće i tokom ponedeljka, ali nešto slabijim intenzitetom, dok se olujni udari očekuju samo na jugu Banata.

Srbiju će tokom utorka zahvatiti novi snažan ciklon sa Jadrana, pa se ponovo očekuje olujna košava, na jugu Banata i sa orkanskim udarima od preko 110 km/h.

Inače, košava će danas biti praćena i kišom sa pljuskovima.

Prema trenutnim prognozama košava će duvati do srede, kada se očekuje njeno slabljenje, tako da će u četvrtak vetar konačno biti slab.

Košava je veoma jak i slapovit vetar, koji duva na udare. Najjača i najčešća je u severoistočnom delu Srbije. Javlja se uglavnom i najviše tokom jesenjih i zimskih meseci i početkom proleća, a u zavisnosti od sinoptičke situacije može trajati i po više dana, nekada je duvala i po nekoliko nedelja.

U ovom delu godine košava je veoma retka pojava, a i kada se javi traje vrlo kratko, dan do dva. To nije slučaj ovog maja, jer košava duva već danima, povremeno sa olujnim udarima i preko 100 km/h i najjača je u maju u poslednjih 30 ak godina.

Košava je uglavnom fenski  vetar, jer donosi porast temperatura, iako je subjektivni osećaj da je uvek hladnije. U proseku donose porast temperatura za oko 5 stepeni, naročito kada ima južniji smer i tada je ugavnom toplog karaktera. Tada je uglavnom cuiklonalnog karaktera, uz padavine i niži vazdušni pritisak. Kada ima istočniji smer, košava često donosi pad temperature vazduha i tada donosi suvo vreme, zbog anticklonalnog tipa vremena i povišenog pritiska.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA