Vreme čitanja: oko 2 min.

Pomen Srbima ubijenim u logoru u Zemunu: U grobnici 6.500 duša, nova istraživanja kažu da je 11.000 mrtvih

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nije kasno da se istina dovede na videlo, opominje predsednik beogradskog Udruženja "Jadovno 1941" Momčilo Mirić

  • 0
Staro Sajmište, Centralna Kula Foto: Nikola Tomić

Na Zemunskom groblju u Beogradu održan je pomen kod spomenika nad masovnom grobnicom za Srbe ubijenim u logoru Zemun, odnosno Sajmište od 1942. do 1944. godine na teritoriji tadašnje NDH-a.

U grobnici u logoru Zemun, odnosno Sajmište, sahranjeno je oko 6.500 ubijenih. Prema današnjim istraživanjima u Prihvatnom logoru Zemun ubijeno 11.000 ljudi, dok prvobitne procene Državne komisije po završetku rata govore o gotovo četiri puta više žrtava.

Na spomeniku koji je postavljen 1951. godine na Zemunskom groblju, stoji natpis "Žrtvama fašističkog terora od 1941. do 1944", ali nigde ne piše da je to jedna od najvećih pojedinačni grobnica srpskih žrtava na teritoriji NDH-a, kaže za Radio Beograd predsednik beogradskog Udruženja "Jadovno 1941" Momčilo Mirić.

Očekuje pomoć države kako bi više ljudi čulo za mesto gde je pokopano mnogo stradalih.

"Ako znamo da je ovde 6.500 Srba – Kozarčana, Dubičana, logoraša iz Jasenovca, iz Gline, sa Banije i Korduna, cele Srbije - onda nikada nije kasno da se istina dovede na videlo. Ulica jasenovačkih žrtava je prva koja pominje Jasenovac. Nalazi se u Surčinu ili Batajnici", ističe Mirić i dodaje da se više ne može reći da ne postoji ulica u Beogradu koja ne nosi ime po ozloglašenom koncentracionom logoru, mestu stradanja stotine hiljada Srba u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Državna komisija za utvrđivanje zločina formirala je 1945. godine Anketnu komisiju. Iz njenog saopštenja broj 87 jasno je da su tela ekshumirana na Bežanijskoj kosi i na Gardošu na kraju prebačena u zajedničku grobnicu na Zemunskom groblju. Na čelu Anketne komisije bio je advokat iz Sombora Mirko Vlajković.

Podatke te komisije o broju stradalih u logoru Zemun objavila je država godinu dana po završetku rata kaže za Radio Beograd publicista Nikola Milovančev: "Po tim podacima iz 1946. godine, koji se bitno razlikuju od današnjih, kroz Logor Zemun prošlo je od 90 do 100.000 ljudi. Od toga je blizu 40.000 nastradalo. Po iskazu jednog učitelja iz okoline Zemuna, iz Srbije je na teritoriju NDH-a u Prihvatni logor Zemun, današnje Sajmište, dovedeno 17.000  Srba. Preživelo ih je 63. Po današnjim istraživanjima koja su vršena decenijama nakon završetka Drugog svetskog rata i koja nisu u obzir uzela građu sakupljenu krajem 1944. i početkom 1945. u Zemunu broj stradalih je 11.000", navodi Milovančev.

U jednom od izveštaja stoji da je najmlađa žrtva logora u Zemunu imala godinu dana, a nastarija 103 godine. Pored Srba, u logoru koji je prvobitno funkcionisao kao Jevrejski logor Zemun stradalo je više od 6.500 pripadnika tog naroda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA