≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Evo šta će biti sa ilegalnim oružjem i eksplozivima u Srbiji: Dosad policiji predato više od 13.500 komada

Vreme čitanja: oko 2 min.

Eksplozivne naprave su uništene kontrolisanom detonacijom uz pomoć plastičnog eksploziva

  • 6
DUVANIŠTE VUČIĆ ORUŽJE Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

U Srbiji je u toku je predaja ilegalnog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava. Građani koji imaju takvo oružje, municiju i bombe a koje su, iz raznih razloga držali u stanovima, kućama, šupama, podrumima… mogu da ga policiji predaju bez ikakvih posledica do 8. juna. Oni koji to ne učine do tog datuma, rizikuju da budu rigoroznije kažnjeni.

Oružje koje bude predato, kao i ono što je prethodno zaplenjeno, policija čuva u specijalnim magacinima. Šta se posle toga dešava? U MUP-u kažu da se zaplenjeno oružje uništava.

Prema javno dostupnim podacima, poslednju takvu akciju MUP je realizovao 21. jula 2017. godine, kada je uništeno 18.000 komada zaplenjenog malokalibarskog i lakog oružja. Kako je tada saopšteno, u Reciklažnom centru u Žarkovu, kod Beograda, uništeno je 916 automatskih pušaka, 7.448 pištolja, 589 revolvera, 1.723 pušaka, 3.040 sačmarica i 66 mitraljeza, startnog, vazdušnog i drugog oružja. Tada je objašnjeno da je reč o ilegalnom oružju koje je konfiskovala policija, ali i o prikupljenom oružju tokom legalizacije u poslednjih par godina kada su građani predavali i pištolje i revolvere u legalnom posedu. Naime, zbog sve većeg poreza na takvo oružje, mnogi vlasnici ga se odriču. Prema nezvaničnim podacima, oko 30.000 legalnih vlasnika pištolja i revolvera ga se odreklo.

Ova akcija izvedena je u okviru Centra za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u Jugoistočnoj i Ističnoj Evropi (SEESAC), a finansirala ju je Evropska unija.

Osim lakog oružja, uništavaju se i zaplenjena minsko-eksplozivna sredstva. Na području Južnobačkog okruga, odnosno Policijske uprave Novi Sad, zaplenjene bombe, municija i druga minsko-eksplozivna sredstva uništavaju se u naselju Sadovi, na obali Dunava u Petrovaradinu. Pre deset godina, na primer, na tom svojevrsnom poligonu, uništeno je više od 300 bombi, mina i drugih minsko-eksplozivnih projektila koje je zaplenila policija ili su pronađeni posle dojave građana.

Eksplozivne naprave su uništene kontrolisanom detonacijom uz pomoć plastičnog eksploziva.

Predato više od 13.500 komada

Od početka akcije, građani su MUP-u predali više od 13.500 komada oružja, oko 2.000 komada municije, 1.750 je ručnih granata i bombi i zolji, a to su ručni bacači koji služe za uništavanje tenkova.

Bojana Otović Pjanović iz Službe za suzbijanje kriminala MUP-a Srbije je još jednom pozvala građane koji žele da se oslobode oružja koje imaju da ga predaju MUP-u.

Ona je rekla da je među građanima koji su predali oružje, dosta i onih koji su oružje legalno posedovali i još jednom istakla da građani koji su nelegalno držali oružje a sada ga predaju, neće odgovarati jer je doneta naredba o sprovođenju postupka legalizacije koji podrazumeva da svaki građanin može da se oslobodi oružja bez dokazivanja porekla i bez krivično-pravne i prekršajne odgovornosti.

Dodala je da ako neko ima smetnju da oružje preda u najbližu policijsku stanicu može zatražiti podršku policije, koja će doći na prijavljenu adresu i preuzeti oružje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA