Vreme čitanja: oko 2 min.

Dunav raste na jednom mestu u Srbiji: Da li to znači da sad nama prete poplave?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za razliku od Hrvatske i Bosne, Srbija je imala puno sreće u prethodnom periodu i to iz nekoliko razloga

  • 2
Vodostaj, Šabac, reka Sava

Foto: Shutterstock

Srbija, a naročito region, bili su prethodne sedmice na udaru veoma obilnih padavina.

Obilne padavine dovele su do velikih poplava i bujica u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, a pričinjena je i veća šteta. Najkritičnija situacija bila je na severozapadu Bosne i Hrvatske.

Iako u Srbiji nije bilo izlivanja reka iz svojih korita, došlo je do naglog porasta Dunava, a naročito Save i to direktno zbog situacije u regionu.

U Srbiji je prethodne sedmice bilo manjih problema pri jačim grmljavinskim olujama, kada se u veoma kratkom vremenskom intervalu pala velika količina padavina i odvodni sistemi nisu mogli da prihvate veliku količinu atmosfersku vode, pa je došlo do urbanih poplava, naročito u Novom Sadu.

Poslednjih dana situacija sa padavinama se u Srbiji i u regionu stabilizovala, tako da nije bilo obilnih padavina na širem pdoručju i nivo svih reka u Hrvatskoj i u Bosni je u padu.

Kada je reč o Srbiji, nivo svih manjih i srednjih reka nije kritičan, niti postoji opasnost od popalava. Dunav u svom donjem toku narednih dana beležiće dalji rast nivoa, a kod Pančeva će vodostaj preći granicu redovne odbrane od poplava, ali bez opasnosti od poplava, a u korist trome da nema opanosti ide i to što će Dunav narednih dana u gornjem toku kroz Srbiju imati nagli pad i to i za više od pola metra.

I situacija na Savi nakon naglog rasta se stabilizuje i u svom gornjem toku kroz Srbiju beleži nagli pad, a manji porast i dalje se očekuje u donjem toku i u Beogradu, ali bez dostizanja kritičnih vrednosti.

Inače, na Savi je nivo prošle sedmice kod Šapca prešao granicu redovne odbrane od poplava i takva situacija će se zadržati i narednih dana, ali dobro je to što nivo Save i kod Šapca beleži pad i taj pad će se nastaviti.

Stanje na Tisi je takvo da je nivo u donjem toku u porastu, a u gornjem toku kroz Srbiju u padu.

Za razliku od Hrvatske i Bosne, Srbija je imala puno sreće u prethodnom periodu i to iz nekoliko razloga. Padavine nisu bile tako obilne kao u tim predelima, a i naše reke imale su srednji i niži vodostaj i bile su pripremljene za dotok velike količine vode.

Do kraja maja u Srbiji i regionu biće povremenih lokalnih pljuskova sa grmljavinom, ali obilnih padavina na širem prostoru neće biti, tako da nema opasnosti od poplava.

Potencijalnih i manjih problema može biti samo pri lokalnim i obilnm pljuskovima na malom prostoru i tada može doći do kratkotrajnih urbanih poplava, poput onih u Novom Sadu, ali samo pri ekstremnim pljuskovitim padavinama u kratkom intervalu.

Prema trenutnoj prognozi, tek u četvrtak i u petak ponegde će postojati potencijalna opasnost od obilnijih pljuskova na manjem prostoru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bbsr

    22. maj 2023 | 19:20

    Rumunija-Rumuni zatvorili tok dunava-Djerdap!!! Zar jos ova vlast i ovaj narod to nije shvatio???P O P L A V E od kisa,kakva glupost!?!?!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA