Vreme čitanja: oko 1 min.

Ujedinila je Srbiju, a danas slavi 4. rođendan: Zbog male Sofije smo shvatili da ništa nije nemoguće dostići

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas je ova devojčica srećna, a njeni roditelji često objavljuju snimke Sofijinog napretka

  • 0
Sofija, Marija i Stefan Markuljević Foto: Mateja Beljan

Sofija Markuljević ujedinila je Srbiju i pokazala kako izgleda humanost svih građana na delu. Danas, ova preslatka devojčica slavi četvrti rođendan, a njena majka objavila je video na svom Instagram profilu putem kog joj je poželela svu sreću.

- Srećan veliki četvrti rođendan, čudo naše! Možda ove godine nije kako smo zamislili, ali to je samo još jedan podsetnik odozgo da ne može uvek sve biti kako smo planirali... Budi nam srećna uvek, jer dok je ovog tvog osmeha, mi verujemo! - napisala je njena majka Marija.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Marija Ciric (@marijaciric90)

Podsetimo, za Sofiju je javnost u Srbiji saznala 2020. godine kada su njeni roditelji ušli u tešku borbu sa bolešću, novcem i vremenom. Tada je otkriveno da Sofija, ili Sole, kako je zovu mama i tata, boluje od spinalne mišićne atrofije. Bila je prvo dete za koju se u Srbiji skupila neverovatna suma od 2,4 miliona dolara za najskuplji lek zolgensmu.

Bila je prva koja je poslata na lečenje u Los Anđeles i prva koju smo pratili iz dana u dan. Radovali se njenom boljitku, i prva koju smo upoznali nakon povratka u zemlju.

Svoju tešku borbu započela je kad je imala tek tri meseca, i kada lekari nisu imali optimistične prognoze.

Danas je ova devojčica srećna, a njeni roditelji često objavljuju snimke Sofijinog napretka. Sada obavlja sve one radnje koje su izgledale neizvodljivo: sama sedi, pomera ruke i noge, vežba engleski i pesmice.

Iako je Sofija pozitivna i nasmejana, njen život i dalje je borba, sa svakodnevnim fizikalnim terapijama.

Ubrzo posle Sofije, objavljivana su imena i druge dece koja boluju od SMA, i za koje treba da se skupi po 2,5 miliona evra.

Neonatalni skrining na spinalnu mišićnu atrofiju počeo je prošlog marta u Narodnom frontu u Beogradu i radi se 36 do 48 sati nakon rođenja.

(Telegraf.rs)

Video: Sofija se nakon 8 meseci terapije vratila kući: Smeje se, maše, priča...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA