≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Meštanima sela kod Leskovca počeli da nestaju psi, a onda su videli snimak iz dvorišta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ništa još ne preduzimaju, mada žene negoduju

  • 9
Pas i opasnosti u dvorištu Foto: Pixabay

U selu Čukljenik nadomak Leskovca, u podnožju planine Kukavice, u poslednje dve nedelje, u strahu od divlje zveri, niko ne izlazi sam van kuća. Stradalo je desetak pasa, a jedna žena je, pukom srećom, izbegla susret oči u oči sa vukom.

Meštanka V. R. je rano ujutru pošla je na posao i, kako kaže, pred komšijskom kapijom ugledala vuka koji pokušava da preskoči ogradu.

- Presekla sam se od straha! Tu je obletao oko ograde, a onda otrčao prema njivama. Nisam smela ni da vrisnem, samo sam brzo nastavila putem. Kad sam ispričala kolegama na poslu, nisu mi verovali. Ali, posle je u selu neko pokazao snimak sa video kamere koja se nalazi na obližnjoj kući i sve se videlo - rekla je za Informer.

Brzo su, kaže, povezali da je i nestanak desetak dvorišnih pasa prethodnih dana u vezi sa vukom.

- Mislili smo da su psi sami odlutali, što se retko dešava, da se ne vrate. Ali prosto nam je neverovatno kad smo videli da je lanac otkinut, nema tragova krvi, a onda smo dublje u šumi nailazili na ostatke. Svi smo zabrinuti. Niko ne sme sam da izađe! Ni danju ni noću. Decu ujutru vode roditelji, ni do prodavnice niko ne ide sam - priča Boban Stanković, meštanin tog sela.

U selu ima i dvadesetak lovaca i oni kažu da je najverovatnije reč o vučici koja ima mladunce u blizini te da silazi u selo da nađe hranu. Ništa još ne preduzimaju, mada žene negoduju.

- Šta ako se desi neka nesreća, da vuk napadne decu? - pitaju se.

Vuk je zaštićen međunarodnim konvencijama o zaštiti evropske divlje faune i flore i prirodnih staništa i Konvencije o biološkoj raznovrsnosti, koje je Srbija potpisala. Na osnovu Pravilnika o proglašenju lovostaja zaštićenih vrsta divljači ova zverka je potpuno zaštićena samo u Vojvodini.

Prema Pravilniku o lovostaju uz zahtev, Ministarstvo poljoprivrede može da izda saglasnost za lov na vuka i u vreme kada je to zabranjeno "radi zaštite života i zdravlja ljudi".

(Telegraf.rs)

Video: Našli smo vuka koji šeta beogradskim krovom: To je ljubimac Kapetana Dragana

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tiosaw

    27. maj 2023 | 17:04

    Lovci se slikali sa odstreljenom lisicom- aaaaa ubice... Lisica na 20 metara od škole- aaaa de su lovci.... Pukla petarda... Udri po lovcima... Vuk u selu- skupljaj lovce bog te pojeli vuci lesija... Loš smo narod postali ,prosto

  • Zeks

    27. maj 2023 | 16:24

    Dajte toga vuka vamo kod nas da pojede ove lutalice po gradu sto napadaju decu

  • Aco

    27. maj 2023 | 14:12

    Imam dva vuka u komsiluku i jednog setaju po gradu. Radi se o psu. Gladan je i date mu granule, nece vise dirati nikoga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA