Vreme čitanja: oko 3 min.

Vremenska prognoza za leto 2023: Otkrivamo da li će najtoplije godišnje doba u Srbiji oboriti nove rekorde

Vreme čitanja: oko 3 min.

Leta 2021. i 2022. bila su veoma topla sa dugotrajnim vrelim talasima

  • 4
Vremenska prognoza za leto Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Ovogodišnje leto biće promenljivije i nestabilnije u odnosu na prethodna dva.

Leta 2021. i 2022. bila su veoma topla sa dugotrajnim vrelim talasima. U više navrata stizale su vrele vazdušne mase sa severa Afrike, uz temperature i do 40°C, a tokom dugotrajnih perioda temperature su bile i preko 35°C. Poseban problem pravile su tropske noći u urbanim sredinama i u Beogradu, uz minimalne temperature preko 20°C, čiji je broj bio ekstremno velik i nekoliko puta veći od proseka za leto.

Pored vrlo visokih temperatura, dodatni problem pravila je i dugotrajna suša.

Prema trenutnim proračunima, leto pred nama potpuno će se razlikovati od prethodnih.

Situacija nad Evropom biće takva da će nad severnim i severozapadnim predelima kontinenta preovladavti anticklon, odnosno polje visokog vazdušnog pritiska, dok će nad južnijim predelima biti nešto niže polje pritiska.

Takva situacija uslovljavaće da vlažni i padavinski sistemi sa frontovima donose povremene i češče padavine jugoistočnim predelima Evrope, pa tako i našem području.

Prva polovina juna biće dosta promenljiva i nestabilna, uz česte pljuskove sa grmljavinom i neretko uz grmljavinske oluje i nepogode, pri čemu bi u veoma kratkom vremenskom intervalu pala veća količina padavina.

Temperature bi tokom tog perioda bile uglavnom od 21 do 27°C, što su temperature nešto ispod proseka za jun.

U drugoj polovini juna očekuje se postepena, ali ne i potpuna stabilizacija vremena. Očekuje se znatno više sunčanih dana, ali će i dalje biti dana sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, češćim u zapadnim, jugozapadnim i u brdsko-planinskim predelima Srbije.

Maksimalna temperatura biće od 25 do 30°C, što je i prosek za sredinu juna.

Sa dolaskom kalendarskog leta, vreme će poprimiti karakteristike pravog leta, a tek pred sam kraj meseca očekuju se temperature od 30 do 35°C.

Vlažna vazdušna masa u julu

Tokom jula i avgusta nad Srbijom će biti dominatno strujanje vlažnijih vazdušnih masa, a koje bi u interakciji sa toplim kopnom dovele neretko do obilnijih pljuskova sa grmljavinom, pa i grmljavinskih oluja.

Očekivano je da će vlažno tlo u velikoj meri sprečavati veće prodore vreline sa Mediterana i sa severa Afrike, odnosno iz Sahare. Dugotrajne talase vreline kao 2022. i 2021. ove godine su minimalni. Ne znači da neće biti lepih dana, ali… po svim prilikama nisu dugotrajni kao tokom protekla dva leta.

Temperature će biti uglavnom u skladu sa kalendarom ili čak nešto iznad proseka.

Očekuju se dva do tri perioda kada će pod uticajem grebena sa jugozapada doći do prodora vrele vazdušne mase, pa bi temperature tokom tih sunčanih dana dostizale, pa i prelazile 35°C, ali za razliku od prethodnih godina, njihv broj biće manji.

To ne znači da neće biti vrelih letnjih dana, ali će čestina njihovih javljanja i trajanja biti manja u odnosu na prethodna leta.

Vreli peridi biće na kraju svog trajanja prekidani prodorima hladnih frontova sa severozapada i iz oblasti Alpa, koji bi uslovljavali osvežnja sa pljuskovima i grmljavinom i oluje.

U većini gradova Srbije broj tropskih dana tokom juna, avgusta i septembra biće veći od 50, a to je broj dana kada maksimalna temperatura dostigne i pređe 30°C, a tokom tih dana biće i manji broj dana sa temperaturom do i preko 35°C.

Za sada je rano precizirati da li će temperature dostizati i prelaziti 40°C, ali je mala verovatnoća da se vrelo leto sa nekoliko dugotrajnih toplotnih talasa ponovo tokom prethodnih leta.

Pamtimo leto 2007.

Srbija još pamti leto 2007. kada je izmerena najviše ikada temperatura u Srbiji, odnosno 44,9°C u Smederevskoj Palanci i 43,6°C u Beogradu.

Jedno od najvrelijih i najdugotrajnijih leta pored 2007. bilo je i ono tokom 2012. 2015. 2017. godine.

Tokom ovogodišnjeg leta padavine će biti neravnomerno raspoređene, a u zonama jačih oluja biće vrlo obilne, uz opasnost od bujičnih poplava i bujica, uglavnom i naročito na manjim rekama i  tokovima,

Visoke letnje temperature u kombinaciji sa visokom relativnom vlažnošću vazduha povećavaće osećaj sparine i neugodnosti.

Dakle, posle nekoliko vrelih leta, tokom kojih je bio dominantan anticklon sa severa Afrike, uz prisustvo termičkog grebena sa vrelom vazdušnom masom sa severa Afrike, ovogodišje leto biće nešto manje prutanije i uz povremene padavine, ali se svakako očekuje i nekoliko perioda sa stabilnim vremenom, utz sunčano i pravo letnje vreme.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DDF

    2. jun 2023 | 20:17

    U ovom periodu prosle godine je bilo uveliko leto i letnje temperature,ovo leto bice praceno sa dosta padavina i vlage

  • It's me

    2. jun 2023 | 20:10

    Pošto ste do sad sve otkrili, ajde sad pokrijte nešto hahahahhaa

  • Eee

    3. jun 2023 | 01:02

    Nek naprqve da bude normalno leto al ne ubisto u najavi .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA