• 4

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarstvo saopštilo: Pripremljene izmene i dopune Porodičnog zakona

Vreme čitanja: oko 2 min.

U tom cilju predloženo je ukidanje mogućnosti da sud daje dozvolu za sklapanje dečijih brakova, koji su, prema Strategiji za prevenciju i zaštitu dece od nasilja i Opštem protokolu za zaštitu dece od nasilja, oblici nasilja nad decom

 • 4
Ministarka Darija Kisić

Foto: Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju je pripremilo radnu verziju izmena i dopuna Porodičnog zakona, o kojima će uskoro početi javna rasprava, a koje predviđaju još jaču i efikasniju zaštitu dece od nasilja.

"Naglašavamo da je ovo radna verzija jedne od izmena Porodičnog zakona, o kojem će uskoro biti pokrenuta javna rasprava", rečeno je za Tanjug u Ministarstvu.

Dodali su da će radna grupa po završetku javne rasprave analizirati sve pristigle predloge, sugestije i mišljenja i po okončanju tog procesa sačiniti Nacrt izmena Porodičnog zakona, koji će uputiti Vladi Srbije.

Istakli su da se jedna od predloženih izmena odnosi na uvođenje zabrane fizičkog kažnjavanja dece u čuvanju i vaspitanju.

"Prema Strategiji za prevenciju i zaštitu dece od nasilja za period od 2020. do 2023. godine i Opštem protokolu za zaštitu od nasilja iz 2022. godine, telesno kažnjavanje deteta kao vaspitno sredstvo predstavlja jedan od oblika fizičkog nasilja nad detetom", naveli su iz Ministarstva.

Dodali su da se izmenama i dopunama uvodi eksplicitna zabrana fizičkog (telesnog) kažnjavanja dece kao vaspitnog sredstva ili prilikom čuvanja i podzinja dece.

"U tom smislu, propisuje se da u čuvanju, podizanju i vaspitavanju deteta roditelji ne smeju podvrgavati dete ponižavajućim postupcima, telesnom kažnjavanju i drugim kaznama koje vređaju ljudsko dostojanstvo i integritet deteta", navedeno je iz Ministarstva.

Zabrane iz stava 1. ovog člana odnose se i na hranitelje, staratelje i sva druga lica koja se staraju o detetu ili sa detetom dolaze u kontakt u porodici ili drugoj sredini. Kako su istakli, sankcija za navedeno ponašanje, po pravilu, je sprovođenje korektivnog nadzora nad vršenjem roditeljskog prava, gde se roditelji ispravljaju u svojim postupanjima prema detetu kojeg fizički kažnjavaju.

Prema izmeni i dopuni člana 80, organ starateljstva će imati ovlašćenja da nalaže roditeljima da se uključe u posebne obuke o ostvarivanju prava deteta i odgovornom roditeljstvu.

"Ukoliko fizički kažnjavaju dete hranitelji ili staratelji, sankcija može biti prestanak hraniteljstva, odnosno starateljstva, u skladu sa zakonom. Pored ostalog, izmenama i dopunama Porodičnog zakona predlaže se čitav niz mera, a jedna i zabrana maloletničkih brakova", rečeno je iz Ministarstva.

U tom cilju predloženo je ukidanje mogućnosti da sud daje dozvolu za sklapanje dečijih brakova, koji su, prema Strategiji za prevenciju i zaštitu dece od nasilja i Opštem protokolu za zaštitu dece od nasilja, oblici nasilja nad decom.

"Novim izmenama se predlaže i uvođenje novih oblika nasilja u porodici, koji uključuju decu", navedeno je za Tanjug iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

(Telegraf.rs9

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • G

  6. jun 2023 | 08:09

  Od koje godine u Srbiji dete ima pravo da samo odluči sa kojim roditeljim želi da živi?

  2
  0

  Podelite komentar

 • Bole

  6. jun 2023 | 05:45

  Batina iz raja izašla! Ništa bez prutića i varjače.

  2
  2

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA