• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čak ovoliko dana Srbiju očekuju veoma obilni pljuskovi: Prete li nam nove poplave?

, Telegraf

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prethodnih dana širom Srbije bilo je obilnih pljuskova sa grmljavinom, a lokalno je bilo i veoma obilnih padavina, uz poplave i bujice

  • 0
Kiša, nevreme, oluja

Foto: Pixabay

I dalje se nastavlja veoma nestabilno vreme.

Prethodnih dana širom Srbije bilo je obilnih pljuskova sa grmljavinom, a lokalno je bilo i veoma obilnih padavina, uz poplave i bujice.

Nestabilno vreme nastaviće se u Srbiji i narednih 10 dana.

Širom Srbije lokalni pljuskovi sa grmljavinom biće svakodnevna pojava u mnogim predelima. Biće uslova i za grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i veoma obilnim pljuskovima.

Na području Srbije narednih 10 dana očekuje se da padne dodatnih 20 do 40 milimetara kiše po kvadratnom metru, u zonama jačih grmljavinskih nepogoda od 50 do 100 mm, a lokalno i preko 100 mm kiše po kvadratnom metru.

Padavine će biti jakog, ali lokalnog karaktera i biće vrlo neujednačene, odnosno razlikovaće se na manjem prostoru, pa tako dok će neke lokacije dobiti veoma obilne padavine, nedaleko može proći i bez kapi kiše.

Usled očekivanih obilnih padavina lokalnog karaktera, narednih 10 dana očekuje se dalji rast manjih i srednjih reka, pri čemu će mnogi tokovi dostići i kritične vrednosti, uz opasnost od lokalnih izlivanja i poplava.

Najveća opasnost od poplava i bujica očekuje se na manjim rekama i potocima, koji pri veoma obilnim padavinama mogu da narastu i za nekoliko metara i da se pretvore u moćne bujice.

Kada je reč o većim rekama poput Save i Dunava, one prethodnih dana beleže osetniji pad vodostaja i takva situacija nastaviće se i u narednom periodu, tako da na ovim rekama nema opasnosti od poplava.

Inače, jun je u proseku i mesec sa najvećom količinom padavina u proseku.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA