Vreme čitanja: oko 3 min.

Ima li letnjeg vremena na vidiku: Velika i detaljna prognoza za narednih 10 dana

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jaki pljuskovi i padavine biće snažnog, ali veoma lokalnog karaktera, tako da će se i njihova količina veoma razlikovati i to na maloj udaljenosti

  • 4

Kraj maja i dosadašnji deo ovogodišnjeg juna gotovo nam svakodnevno donose pljuskove sa grmljavinom, neretko i jače grmljavinske oluje, uz grad, poplave i bujice, pri čemu je u delovima Srbije bilo i materijalne štete.

U Srbiji će i i tokom vikenda biti promenljivo oblačno i nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Biće idealnih uslova za grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima.

U tim predelima u veoma kratkom vremenskom intervalu očekuje se da padne preko 30-40 milimetara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više, pri čemu bi došlo do poplava i bujica kod manjih tokova ili zbog nemogućnosti da odvodni sistemi prihvate veću količinu atmosferske vode.

Jaki pljuskovi i padavine biće snažnog, ali veoma lokalnog karaktera, tako da će se i njihova količina veoma razlikovati i to na maloj udaljenosti.

Tako će na pojedinim lokacijama u kratkom vremenskom intervalu pasti kiše koliko u proseku padne za pola meseci ili mesec dana, a svega nekoliko kilometara dalje može da padne veoma mala količina padavina, pa čak da prođe i bez kapi kiše.

Svi ovi padavinski i grmljavinski sistemi premeštaće se u zapadnoj i jugozapadnoj visinskoj struji.

Inače, kako su vetrovi veoma slabi, uključujuće i one visinske koje pokreću te sisteme, očekuje se da se u predelima sa nepogodama i obilnim pljuskovima ti sistemi dugo zadržavaju nad istim područjem, što bi bio dodatni problem, jer bi isto područje natapala ogromna količina kiše ili bi duže vremena bilo izloženo olujama i grmljavinama, pa i gradu.

S obzirom na to se u narednom periodu očekuje širom Srbije dodatnih 20 do 40 mm kiše, lokalno od 50 do 100 mm, a u zonama najjačih oluja i preko 100 mm, očekuje se rast svih manjih i srednjih tokova, uz opasnost od poplava i bujica na manjim tokovima, potocima i u gornjem toku Zapadne i Južne Morave. Opasnost od bujičnih poplava i izlivan ja očekuje se i u slivovima Kolubare Jadra, Timoka i drugih manjih i srednjih reka.

U predelima gde ne bude izlivanja reka i drugih tokova, postojaće opasnost od poplava i bujica zbog nemogućnosti da odvodni i kanaliziacini sistemi prihvate veću količinu vode u kratkom vremenskom intervalu.

Dunav i Sava prethodnih dana zabeležili su već pad i to za metar do dva, tako da se na ovim rekama ne očekuje opasnost od poplava, a dobra vest je da će vodostaj ovih reka i narednih dana biti u padu.

Maksimalna temperatura u subotu biće od 23 do 27°C, u Beogradu oko 25°C, a u nedelju malo svežije.

Početkom sledeće sedmice sa severa će uslediti priliv još malo svežije vazudušne mase, pa će maksimalna temperatura biti u većini predela uglavnom oko 20°C.

Pored osveženja koje se očekuje, početak sledeće sedmice doneće i manju stabilizaciju vremena. U ponedeljak će u severnim, a u utorak i u ostalim poredelima Srbije biti uglavnom suvo sa sunčanim periodima, a manja šansa za lokalne pljuskove sa grmljavinom očekuje se uglavnom na jugu i na istoku Srbije.

U drugoj polovini sledeće sedmice pod uticajem visinskog ciklona ponovo će biti nestabilno i sparno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

S obzirom na to da je prosel maksimalne temperature za ovo doba godine od 24-25 do 28-29°C, vidimo da će temperature biti uglavnom oko ili nešto ispod prosečnih vrednosti.

Prema trenutnim prognozama duže stabilizacije vremena nema na vidiku.

Zbog očekivanih grmljavinskih procesa, kako za vikend tako i u narednom periodu preporučuje se oprez na otvorenom i izbegevanje boravka na kritičnim mestima. Oprez će biti neophodan i u saobraćaju, naročito pri grmljavinskim olujama i nepogodama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA