Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarka Irena Vujović obišla početak radova na zatvaranju nesanitarne deponije u Rumi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas u Rumi početak radova na prvoj fazi sanacije i zatvaranja nesanitarne deponije čvrstog komunalnog otpada

  • 2
Ministarka Irena Vujović obišla početak radova na zatvaranju nesanitarne deponije u Rumi Foto: Promo/ Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije

-Ovim smo počeli rešavanje velikog ekološkog problema Rume koji traje 40 godina, a nalazi se na samo 2,5 kilometra od centra grada. Ministarstvo je za projekat prve faze zatvaranja nesanitarne deponije izdvojilo više od 200 miliona dinara, od 300 miliona koliko ukupno koštaju radovi. Ruma je već počela da odlaže komunalni otpad na novoj Regionalnoj deponiji Srem-Mačva, zatvorili su ovu deponiju i to je bio veliki iskorak kojim je opštinsko rukovodstvo pokazalo odlučnost da reši ovaj ekološki problem. Ovo je još jedan u nizu primera uspešne saradnje Ministarstva sa lokalnim samoupravama u Srbiji, kojima se poboljšava stanje životne sredine i kvaliteta života građana u lokalnim sredinama - izjavila je ministarka Vujović.

Na nesanitarnoj deponiji u Rumi u prvoj fazi radiće se na ubrzanom kontrolisanom otplinjavanju deponijskog gasa, preraspodeli mase otpada koji se nalazi van granica parcele, kao i van novoprojektovane granice tela deponije, postavljanje sistema za termički tretman deponijskog gasa, ugradnju biotrnova i postavljanje biogasne mreže, kao i formiranje pristupnog puta do tela deponije. Radovi u prvoj fazi trajaće devet meseci.

Druga faza radova planirana za 2024. godinu, trajaće osam meseci i nakon nje će na mestu deponije biti osam hektara zelene površine.

Ministarka Vujović je najavila da će naredne godine početi ulaganje značajnih sredstava u nadogradnju regionalne deponije Srem-Mačva, koji će biti najmoderniji regionalni centar.

-Preko projekta ‘Program čvrstog otpada u Srbiji’, planirano je 14,8 miliona evra od EBRD i ADF za sistem za recirkulaciju procednih voda, nadogranju prikupljanja i tretmana biogasa, nabavku detektora radioaktivnosti i sistema za degazaciju, kao i nadogradnju postrojenja za preradu procednih voda. Početak radova je predviđen za proleće 2024. godine, a završetak radova tokom 2025. godine - rekla je ministarka Vujović.

Podsetila je da je Ministarstvo zaštite životne sredine ove godine na teritoriji opštine Ruma finansiralo još i projekat podizanja vetrozaštitnih pojaseva na potezima Nikinci-Hrtkovci i Donji Petrovac-Putinci sa sedam miliona dinara.

Ministarka je navela da je tokom prethodne, 2022. godine, preko konkursa Ministarstva, u ekološke projekte na teritoriji Rume uloženo 27,5 miliona dinara u projekte zamene kotlarnice i rekonstrukcije i izgradnje toplovoda Centar-Jug (15 miliona dinara), pošumljavanje Park-šume Borkovac sa 935 sadnica (7,5 miliona dinara) i čišćenje divljih deponija Kraljevci i Dobrinci u vrednosti od pet miliona dinara.

-Opština Ruma primer je kako se kvalitetni ekološki projekti brzo realizuju i pozivam sve jedinice lokalne samouprave da pripremaju projekte, sa njima učestvuju na konkursima Ministarstva, jer tako zajedno radimo na zaštiti životne sredine, lepšoj i čistijoj zemlji - rekla je ministarka Vujović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    22. jun 2023 | 13:45

    Ministarke koji broj opanke nosiš?da ti pošaljemo iz Tigar Pirot i opanci i čizme,kad se maješ po deponije da se ne ukaljaš..

  • Drž' se svoje struke

    22. jun 2023 | 17:13

    Slađu i jaču. Ratluk sa strane.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA