Vreme čitanja: oko 1 min.

Pašalić: Ispitati i sankcionisati zlostavljanje uhapšenih Srba na KiM

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zaštitnik građana navodi da su na normativnom planu preduzeti koraci za prevenciju torture i drugih oblika zlostavljanja

  • 3
Zoran Pašalić, zaštitnik građana Foto: Tanjug/Rade Prelić

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je danas, povodom 26. juna - Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, da je u cilju prevencije torture i drugih oblika zlostavljanja veoma značajno hitno sprovođenje istraga o svim navodima o mogućem zlostavljanju, adekvatna podrška žrtvama zlostavljanja i izvesnost kažnjavanja izvršilaca.

U tom kontekstu, Pašalić izražava zabrinutost za položaj uhapšenih Srba na Kosovu i Metohiji koji su izloženi zlostavljanju i apeluje da se bez odlaganja ispitaju i sankcionišu svi akti zlostavljanja.

"Borba protiv torture nije samo borba za žrtve torture, već i borba za dostojanstvo svih nas, a pravo na dostojanstvo u Ustavu Republike Srbije, u odredbi zaštite ljudskih prava, stoji pre prava na život - podsetio je Pašalić.

Zaštitnik građana navodi da su na normativnom planu preduzeti koraci za prevenciju torture i drugih oblika zlostavljanja i unapređenja postupanja prema licima lišenim slobode, ali da suzbijanje neadekvatnog postupanja podrazumeva i preduzimanje neophodnih koraka kako bi se obezbedila njihova primena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ARS

    26. jun 2023 | 23:38

    Ovaj tek da se javi, sad se probudio !

  • XHka

    26. jun 2023 | 16:18

    Ko bre da sankcioniše, pa to je druga država

  • FANTOM(68)

    26. jun 2023 | 14:04

    Očisti sve u svome dvorištu pa onda pitaj dali smeš da barkaš po tuđem. Ovde vika na vuka a lisica kokoške krade.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA