Vreme čitanja: oko 1 min.

Božo prevrnuo nebo i zemlju da nađe lek za svoju Radu i uspeo: Zbog jedne stavke moli za pomoć

Vreme čitanja: oko 1 min.

On dodaje da bi iskreno zamolio zaposlene u Carini da obrate pažnju na njega i veliki probolem kroz koji prolazi, kao i da je siguran da bi i oni za one koje vole učinili sve da ih spasu

  • 4
Parkinson, Parkinsonova bolest, drhtanje, drhtanje ruke Foto: Shutterstok

Kada ga zadesi bolest, oboleli ali i njegovi najbliži ne biraju način da pronađu lek, kako bi umanjili bolove i spasili život. Tako je Božo Luković iz Ivanjiceučinio sve kako bi pomogao svojoj supruzi Radi koja već godinama boluje od Parkinsove bolesti. Lek je pronalazi u evropskim zemljama i sve je bilo u redu, do poslednje isporuke kad lekovi za njegovu bolesnu ženu već danima stoje na carini.

- Ona već 12 godina boluje od Parkinsonove bolesti i neurolog iz Beograda joj je prepisao lek Nakom koji joj mnogo pomaže i ublažuje simptome. Taj lek ne mogu da nađem u Srbiji. Sve vreme se dovijamo da ga nabavimo, prvo su mi ljudi dostavljali iz Nemačke i Francuske a već četiri godine nam stiže iz Slovenije. Sve je bilo u redu do 15. juna kada su nam lekovi ostali zarobljeni u Beogradu na Carini. Možda kršimo pravila, ali život i zdravlje je u pitanju, jer mi supruga bez tog leka samo leži, trpi bolove a ne može ni da zine kako bi pojela nešto”, kazao je Božo za RINU.

On dodaje da bi iskreno zamolio zaposlene u Carini da obrate pažnju na njega i veliki probolem kroz koji prolazi, kao i da je siguran da bi i oni za one koje vole učinili sve da ih spasu.

- Nadam se samo da će me razumeti i dozvoliti da podignem lekove za suprugu. Ona je bez lekova jako loše i plašim se najgoreg, iskren je Božo.

Parkinsonova bolest je bolest poremećaja pokreta, nazvana po lekaru iz Londona Jamesu Parkinsonu, koji je 1817. godine prvi opisao simptome bolesti. Tri su glavna simptoma Parkinsonove bolesti: tremor( drhtanje), rigor ( ukočenost mišića ruku, nogu i vrata) i usporenje pokreta. Često je prisutna depresija, smetnje sna, mokrenja i stolice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ne postoji

    28. jun 2023 | 16:38

    Zar postoji lek za Parkinsonovu bolest,sigurno je plaćeno.

  • Snezana J

    30. jun 2023 | 18:12

    Moja majka ima Parkinsa i pije od lekova Madopar200mg+50mg Galenikin proizvod,zatim Mendilex 2mg ,pola tablete u podne,zatim Lata isto pola tablete i Lorazepan 2,5 cetvrtna ujutru,pola uvece. Sto se tice Madopara pije ga na svaka 4 sata po pola tablete,a ako se simtomi pojacaju dr moze da joj prepise i na 3 sata,videcemo na kontroli. A pre svih pije Neoplazu zbog zeluca,jer pije i lekove za pritisak. Ako se lek pije redovno na svaka 4 sata ,majka pocinje ujutru u 9 zatim13h,17hi poslednja doza je 21h. Termin moze da promasi do pola sata kasnije,nikako pre. Ko nema u porodici ,osobu sa Parkinsom,ne moze da shvati njihove muke,posebno bolesnika ,kad mu prolem prestavlja i drzanje obicne case sa vodom koju hoce da popije,ili se ispoliva ili pije na deciju slamkicu. Bude dana i kada hoda kao robot,a o mozdanim vijugama necu ni da pisem,za plakati je.Da joj ne pomazem,ostala bi i gladna i zedna. Sve ove lekove prepisao joj je dr sa VMA,jer se kod nas tesko dobija u "obicnim" bolnicama ,normalno neurologa,ova dijagnoza. Godinama je bila zavedena bez dijagnoze,samo tremor i blaga demencija. Zasto,ne znam.Da lekovi se ne placaju,sem lorazepana,na listi su RFZ_a

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA