Vreme čitanja: oko 3 min.

Završena mala matura: Polagalo je 64.100 učenika, liste želja do 30. juna

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prema ministrovim rečima, za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2023/2024. godinu, planirano je 75.853 mesta

  • 1
Ministarstvo prosvete Foto: Ministarstvo prosvete

Vršilac dužnosti ministra prosvete Đorđe Milićević na konferenciji u Vladi Republike Srbije povodom okončanja i realizacije završnog ispita, čestitao je učenicima osmog razreda na uspešno obavljenom završnom ispitu i završetku osnovne škole, kao i svima koji su svojim odgovornim radom omogućili da realizacija završnog ispita protekne u najboljem redu.

"Zahvaljujući viziji, inventivnosti i kontinuiranom ulaganju Vlade Republike Srbije u razvoj IKT sistema i digitalizacijom kompletnog procesa i dodatnim ulaganjima u opremu, Vlada je omogućila sigurniji i transparentniji proces polaganja završnog ispita, kao i mogućnost da roditelji sve korake za završetak osnovne i upis u srednju školu, umesto na 7 mesta, obave elektronski na jednom mestu – portalu Moja srednja škola. U ovoj školskoj godini, u junskom roku završnom ispitu pristupio je 64.100 učenika osmog razreda, odnosno 99.7% generacije i 1.137 polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih ili 72% prijavljenih. Učenici i polaznici koji nisu bili u mogućnosti iz opravdanih razloga da pristupe završnom ispitu u junskom roku moći će to da urade u avgustu, tačnije 16-18. avgusta, uz sprovođenje iste procedure kao u junskom roku", naveo je ministar.

Ministarstvo prosvete Foto: Ministarstvo prosvete

Ministar je rekao da će listu želja učenici moći da podnesu putem portala Moja srednja škola uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna do petka 30. juna do 15 časova, te će popunjavanje liste želja i upis u srednju školu preko portala moći da urade i svi oni koje se trenutno nalaze u inostranstvu.

"Roditelji će 3. jula od 8 časova na portalu Moja srednja škola imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama, što je deset dana ranije u odnosu na prethodnu godinu", rekao je on.

Ministar Milićević je naveo da je prosečan broj bodova, od ukupno 20 na testu - srpski jezik – 10.73, matematika – 11.89, na izabranom testu najbolja su postignuća bila iz predmeta koji su učenici najmanje birali - hemija – 16.06 i fizika – 15.57, zatim iz geografije ostvarili su – 14.63, biologije – 13.93 i istorije – 13.59 bodova.

"Pored testova na srpskom jeziku, učenici su polagali i testove i na osam jezika nacionalnih manjina“, rekao je on.

Prema ministrovim rečima, za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2023/2024. godinu, planirano je 75.853 mesta.

"Najviše mesta po obrazovnim profilima planirano je u gimnazijama 24%, zatim u elektrotehnici 11%, ekonomiji, pravu i administraciji, kao i mašinstvu i obradi metala po 10.4% i na dualnim profilima 3782 mesta. Najveći indeks popularnosti u prošloj godini imali su smerovi gimnazija (društveno - jezički, prirodno - matematički i opšti tip) u gimnazijama u Novom Sadu i Beogradu. Veliki indeks popularnosti imali su obrazovni profili u medicinskim školama u Vranju, Novom Sadu, Novom Pazaru, Zemunu", rekao je Milićević.

On je istakao da su u cilju realizacije završnog ispita, kao i samog procesa digitalizacije, sredstva su obezbeđena u budžetu Republike Srbije i sagledavajući celokupan projekat, za 4 godine (2020-2023.) uloženo je 177 miliona dinara u softvere za završni ispit i portal Moja srednja škola, a 136 miliona dinara za opremu koja podrazumeva štampače sa licencama, skenere, monitore, bar kod čitače i laptopove.

Milan Pašić, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje i predsednik Republičke upisne komisije detaljno je predstavio sve faze završnog ispita, kao i rezultate, a na konferenciji su govorili i Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Biljana Marić, pomoćnik direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, kao i Milan Martić, dekan Fakulteta organizacionih nauka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Geras

    28. jun 2023 | 14:23

    Tuga sa ovim generacijama. Koje je zadesila. Korona... Zadesilo je sve samo ne škola i učenje... Nista nisu naučili... Dosta se preletelo....uzas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA