≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naredne dve godine će se ovako obavljati tehnički pregled vozila: Posle toga, nova pravila

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovalnost diskova će se i dalje meriti na tehničkom pregledu, ali rezultat merenja neće uticati na tehničku ispravnost vozila i na mogućnost registracije. Kada je reč o katalizatorima, sva vozila koja su prvi put registrovana u Srbiji pre 5. jula 2021. i koja nemaju katalizator, takođe će moći da prođu tehnički pregled

  • 8
Tehnički pregled Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Od danas su bili planirani novi, oštriji propisi prilikom tehničkog pregleda za registraciju vozila, kao što su merenje ovalnosti diskova i neophodnost katalizatora, ali je njihova primena odložena za dve godine, pa na snazi ostaje Pravilnik o tehničkom pregledu vozila od 5. jula 2021.

Kako je ranije saopšteno, primena novih rigoroznijih pravila za tehnički pregled, koja je bila planirana od 5. jula je odložena, jer je procenjeno da čak četvrtina vozila u Srbiji ne bi prošla tehnički pregled zbog neadekvatne ovalnosti diskova.

Ovalnost diskova će se i dalje meriti na tehničkom pregledu, ali rezultat merenja neće uticati na tehničku ispravnost vozila i na mogućnost registracije. Kada je reč o katalizatorima, sva vozila koja su prvi put registrovana u Srbiji pre 5. jula 2021. i koja nemaju katalizator, takođe će moći da prođu tehnički pregled.

Na tehničkom pregledu, u naredne dve godine, kao i do sada proveravaće se validnost dokumentacije vlasnika vozila, a podaci iz saobraćajne dozvole moraju biti u skladu sa podacima o vozilu, od osnovnih podataka o modelu, pa sve do broja sedišta, boje i težine.

Pravilnikom o tehničkom pregledu koji je na snazi, propisano je i da svako vozilo mora da ima rezervni točak, reflektujući prsluk, sigurnosni trougao, sajlu ili uže za vuču, kao i komplet prve pomoći. Tehnička ispravnost podrazumeva i da svi mehanizmi na vozilu moraju biti u potpunosti ispravni.

Važan je i spoljašnji pregled, jer se vozilo na tehničkom pregledu detaljno fotografiše.

(Telegraf.rs)

Video: Ovako izgleda tehnički pregled vozila

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    5. jul 2023 | 08:35

    Smanjiće te vi kriterijume i na bicikle, ovde će neko zadnji da ugasi svetlo i to će biti to,na jugu Srbije ostalo još malo živalj, po selima nema više niko ko bi vozio auto sve 70+ ,omladina malo vozi i to je to,u bg najviše, ali ne čini Srbiju bg, tako da ova priča cd pasti u vodu najverovatnije, ovde se sedi i neko izmišlja kako narodu da uzme zadnju crkavicu, pa nije ni čudo što nam autobusi voze ljudi iz Šri Lanke...

  • Boki

    5. jul 2023 | 08:43

    I onda vracaju jer gepek vrata nece sama da stoje.A to sto su putevi takvi da samo cekam da mi trap jednom ostane iza mene ?Ko ce za to odgovarati?

  • otac Makarije

    5. jul 2023 | 09:11

    koliko ja znam rezervni tocak 95% novih auta nema.I auto 2023 godiste ne prolazi zbog rezernog tocka. VAN SVAKE PAMETI

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA