Vreme čitanja: oko 5 min.

Zbog čega je Užička gimnazija među najboljima u Srbiji? Rezultati maturanata na prijemnom nisu nikakvo čudo

Vreme čitanja: oko 5 min.

Najstarija škola u gradu na Đetinji već godinama u nizu potvrđuje da je kvalitet obrazovanja u njoj na jako visokom nivou

  • 2
Užička gimnazija studenti lekari Foto: Shutterstock, Wikimedia/Aleksa47

Tokom srede stigla je vest da su maturanti Užičke gimnazije postigli najbolje rezultate na prijemnom ispitu za Medicinski fakultet u Beogradu. I to drugu godinu u nizu. Vest je objavio dekan ove ustanove, prof. dr Lazar Davidović.

To ne treba zaista nikoga da čudi. Već dugi niz godina, ova ustanova može da se pohvali velikim uspesima i plodovima svog predanog rada, a koji se ogleda u nagradama koje su pripale učenicima i profesorima, brojnim festivalima i događajima u kojima mogu uživati i stanovnici Užica i što je najvažnije – obrazovanjem koje ostaje za život.

Užička gimnazija nije samo ustanova gde se uči u gradu na Đetinji, već je i mesto kulturnog života, gde se ona stiče i u njoj se uživa. Ukoliko biste zaustavili bilo kog slučajnog prolaznika na ulicama ovog grada, velika je verovatnoća da će vam reći da je posetio književni festival „Na pola puta“ ili jedno od brojnih jezičkih večeri ili pak neku istorijsku ili likovnu izložbu koju su priredili učenici sa svojim profesorima.

To su samo neki od brojnih razloga zbog kojih je Užička gimnazija posebna na svoj način.

Književni festival „Na pola puta“ mesto je okupljanja pisaca iz celog regiona, pa i šire

Geografski položaj Užičke gimnazije nekako je tačno na pola puta između Beograda i Sarajeva, glavnih gradova Srbije i Bosne i Hercegovine. To je sada već davne 2006. godine inspirisalo profesorku srpskog jezika ove škole, Ružicu Marjanović da zajedno sa piscem Nenadom Veličkovićem započne tradiciju koja traje do današnjeg dana.

Svakog proleća u ovoj školi u Užicu, kao i u Narodnom pozorištu održava se književni festival „Na pola puta“ koji okuplja pisce i spisateljice iz čitavog regiona, pa i šire. U njegovoj organizaciji učestvuju upravo učenici koji svake godine pripremaju teme koje obrađuju sa poznatim piscima, a za koje nema vremena tokom regularne nastave na časovima maternjeg jezika.

Pored časova koji se održavaju u Užičkoj gimnaziji tokom dana, večernji deo programa održava se u Narodnom pozorištu, kada pored učenika među publikom ima i onih dosta starijih, a koji dođu da čuju šta to pisci imaju da kažu.

Filip David Foto: ATA Images

Pored profesorke Ružice Marjanović, u organizaciji ovog festivala uz učenike učestvuje i čitav preostali nastavni kolektiv za srpski jezik i književnost. Gosti ovog festivala pored pomenutog Nenada Veličkovića su kroz godine bili poznati pisci poput Predraga Lucića, Borisa Dežulovića, Dobrosava Boba Živkovića, Enesa Kurtovića, Svetislava Basare, Davida Albaharija, Ildiko Lovaš, Filipa Davida, kao i mnogih drugih.

Večeri jezika su nešto što se u ovoj školi ne propušta

Još jedna tradicija koja je duga nekoliko decenija u Užičkoj gimnaziji su mnogobrojne večeri stranih jezika, koje kreću već sa početkom školske godine.

Jer već 26. septembra, koji se tradicionalno proslavlja kao Evropski dan jezika, u ovoj školi se obeležavaju priredbe koje pored učenika okupe i roditelje, kao i sve druge zainteresovane, pa amfiteatar gimnazije obično bude mali da primi sve zainteresovane.

Preko pesama koje sa uživanjem pevaju talentovani đaci, preko nastupa hora, recitovanja poema, sviranja instrumenata do stend-ap tačaka i glume, niko iz Užičke gimnazije nikada nije izašao ravnodušan i bez osmeha.

Viking Foto: Privatna arhiva

Pored engleskog jezika koji je neizostavan u svim školama, u Užičkoj gimnaziji se izučavaju i francuski, italijanski, španski, nemački i ruski jezik, pa prisutni mogu da osete čari svih mogućih evropskih kultura.

Naravno, to nije jedino veče kada se svi zajedno okupljaju u velikom amfiteatru gimnazije, pošto i svaki jezik zasebno često ima svoje veče. Nekada je ono tematskog karaktera, a nekad je tu samo - zbog uživanja.

Đaci i profesori Užičke gimnazije dobitnici su brojnih priznanja

I pored pomenutog priznanja dobijenog od strane Medicinskog fakulteta u Beogradu drugu godinu u nizu, Užička gimnazija može da se pohvali i brojnim drugim dostignućima koje su ostvarili njeni đaci i profesori.

Gotovo svake godine, đaci se nađu na nekom od postolja na republičkim takmičenjima iz matematike, stranih jezika, fizike, hemije, biologije, istorije, geografije ili informatike. A nadležni su prepoznali i kvalitet nastavnog osoblja.

Tako je u januaru ove godine profesorka hemije, Slavica Veljović, bila dobitnica Svetosavske nagrade za doprinos obrazovanju i vaspitanju i unapređenje obrazovno-vaspitnog rada.

- Smatram da je ovo nagrada koja pripada našoj školi, a samo su mene danas odabrali da je ja preuzmem – rekla je tada profesorka Slavica Veljović.

Užice panorama Foto: Shutterstock

Tokom svoje karijere, profesorka francuskog jezika, Borka Vesović, koja nažalost više nije među živima zbog pogibije u saobraćajnoj nesreći, bila je odlikovana Ordenom reda akademske palme u rangu viteza od strane Republike Francuske.

Upravo ona za života započela je tradiciju organizovanja polaganja za međunarodni priznatu diplomu francuskog jezika (DELF), a koju je potom nastavila ova katedra do dan-danas, proširivši je i na druge strane jezike. Na taj način, učenici mogu da steknu i priznanje pre odlaska na fakultet.

Znanje može da bude i zabavno

Na kraju krajeva, najveći kreativci u čitavoj priči pored profesora su i đaci Užičke gimnazije.

Gotovo svaka inicijativa koju đaci pokrenu u ovoj školi obično urodi plodom – od humanitarnih akcija, preko organizovanja kvizova na kojima se učenici međusobno takmiče u znanju iz svih mogućih oblasti, pa do istorijskih i likovnih izložbi na kojima se mogu videti vrlo interesantne postavke.

Đaci ove škole bili su i deo kulturnih razmena koje je škola imala sa ustanovama u Francuskoj, ali i drugim zemljama.

Mon Sen-Mišel Foto: Privatna arhiva

Profesori Užičke gimnazije se trude i da nagrade one najbolje uz pomoć drugih institucija kulture i obrazovanja. Ali i samo otkriće da su u nečemu uspeli, učenicima ove škole dosta znači.

O tome svedoče i pomenuti rezultati na Medicinskom fakultetu, kao i brojne lepe reči koje bivši učenici uvek imaju o najstarijoj školi u ovom delu Srbije.

(Telegraf.rs)

Video: "Oj, Užice srpski Carigrade": Stara citadela zablistala novim sjajem

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvele

    6. jul 2023 | 08:59

    Profesori su starog kova verovatno ,što je odlično .Znači red ,rad ,disciplina i uspeh je zagarantovan ,druga veoma bitna stavka ,verovatno da nema uticaja roditelja na rad profesora ,jer svaki roditelj misli da mu je dete najbolje ,a upravo ti profesori ocenjuju ko je najbolji.Svaka čast za Užičane .....

  • Snezana

    6. jul 2023 | 18:21

    Divno je ovako nešto pročitati. Dakle , deca su pristojnija , roditelji prizemniji, tradicija se poštuje. Čestitke !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA