≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Manastir Rača dobija Muzej ćirilice: Jedinstvena manifestacija u Srbiji čuva tradiciju našeg pisma

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Bajinoj Bašti već postoji Park ćirilice, prvi izgrađen u Srbiji, ali i u zemljama srpskog govornog područja, koji čuva tradiciju ćirilice

  • 0
Ćirilica slova Foto: Shutterstock

U cilju očuvanja ćirilice, peta ,"Ćirilična baština" održana je u Bajinoj Bašti, a ova manifestacija jedinstven je događaj u zapadnoj Srbiji.

Liturgijom u manastiru Rača počela je peta po redu "Ćirilična baština", a svečano otvaranje bilo je u galeriji Ustanove "Kultura", izložbom najboljih radova učenika koji su učestvovali na konkursu "Ćirilica Baštom cveta".

Manifestacija je u trajanju od četiri dana, a program je bio izuzetno bogat.

Prvog dana otvorena je i izložba eksperimentalne kaliogrofije, autorke Sofije Rabrenović, a sutradan je na glavnoj ulici održana živa biblioteka, dok je u galeriji Ustanove "Kultura" promovisana knjiga "Vuk Stefanović Karadžić", autora Momčila Vukovića i odigrana predstava "Moj otac Vuk Karadžić".

- Punu pomoć i podršku nam je pružila Matica Srpska, kao i profesorka Isidora Bjelaković, koja nam je pomogla u pripremi i organizaciji manifestacije. Ugostili smo akademika Zlatu Bojović, ali i profesore sa četiri univerziteta iz Srbije i Republike Srpske. - rekao je Siniša Spasojević, predsednik Organizacionog odbora.

Treći dan manifestacije posvećen je akademcima i profesorima, koji su za okruglim stolom govorili o temama vezanim za ćirilično pismo, nakon toga predstavljena je zbirka pesama autorke Milice Bakrač "Azbučnik i Vukovanje", dok je pesničko veče održao upravnik Biblioteke Matice srpske, Selimir Radulović.

- U planu je otvaranje muzeja ćirilice u selu Rača. Konkurisali smo kod Ministarstva kulture za rekonstrukciju napuštene seoske škole u Rači, a Državni savet za kulturu nam je odobrio projekat. - kaže direktor Ustanove "Kultura" Milovan Jezdić.

U Bajinoj Bašti već postoji Park ćirilice, prvi izgrađen u Srbiji, ali i u zemljama srpskog govornog područja, koji čuva tradiciju ćirilice i priče vezane za raščansku prepisivačku školu. Ponosna je varošica na Drini na "Ćiriličnu baštinu", jednu od najvećih kulturnih manifestacija u Srbiji, koja čuva i slavi naše pismo, a u Bajinoj Bašti se obeležava već pet godina.

(Telegraf.rs / B. Ilić )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA